Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kristina Persson 60 år 16 april

"Riksbankens skickligaste ränteanalytiker" har tidningen Affärsvärlden nyligen kallat henne. Men när Kristina Persson 2001 utsågs till vice riksbankschef var media och finansvärld desto mer skeptisk till den förre landshövdingen. På lördag fyller hon 60 år.

INFLYTELSERIK. Vice riksbankschefen fyller 60 år den 16 april.Bild: SVERIGES RIKSBANK
Hon tycker det känns märkligt, nästan overkligt, att det denna gång kommer att stå "60 år" på gratulationskorten.

— Det är lite svårbegripligt det här med åldern. Självuppfattningen vill inte riktigt hänga med och det är svårt att se det objektivt. Men att jag nu skulle vara på väg in i någon slags nedtrappning i det jag gör — det känns det verkligen inte som, fastslår med emfas den blivande 60-åringen.

Det sagda motsägs knappast av att hon kommer att arbeta på den förestående födelsedagen som sammanfaller med att IMF, Internationella valutafonden, och Världsbanken har sina årliga vårmöten i Washington DC.

— Så födelsedagsfirandet får vänta tills jag kommer hem, konstaterar vice riksbankschefen Kristina Persson utan minsta spår av beklagande.

När listor över Sveriges mest inflytelserika kvinnor presenteras finns hon alltid med i toppen. Köpmansdottern från Östersund som läste till civilekonom, bland annat arbetade på UD och var utredningssekreterare i TCO innan hon slog sig ner på en s-märkt bänk i riksdagen. Hon hann också med en sejour i EU-parlamentet och att vara ordförande i Kvinnomaktutredningen, innan hon 1995 återvände till hemstaden Östersund för ett sexårigt förordnande som landshövding.

— Sex jättefina år, säger hon med värme.
Som landshövding försökte Kristina Persson framförallt i praktisk handling omsätta en mängd idéer hon närt. Inte minst när det gällde att utveckla ekonomin och arbetsmarknaden.

Tycker du att du lyckades?

— Det är svårt att utvärdera effekten av så många skilda saker som det handlade om. Men jag hoppas att jag bidrog till ett mera gynnsamt klimat för entreprenörskap och samverkan. Vi hade en stor fördel av att vi hade tillgång till EU:s strukturfondsmedel så det var en mycket livaktig verksamhet med en mängd olika utvecklingsprojekt. Men samtidigt fanns ett starkt sug från en mera expansiv arbetsmarknad söderöver så utflyttningen fortsatte, tyvärr.

Utnämningen av Kristina Persson till vice riksbankschef 2001 gick knappast obemärkt förbi för att uttrycka det milt. Det luktar partipolitik lång väg, gormade motståndarna. Och finansvärlden och media dolde inte sin skepsis — var hon verkligen kompetent nog? Och vad hade hon, som mest jobbat med samhälls— och fackliga frågor för erfarenhet av penningpolitik?

— Det där var ju inte så roligt att höra och till en början var det också tufft, medger Kristina Persson. Men även om det var en stor omställning för mig att komma till den typ av mera expertbetonat arbete som vi har här, så är ju det numera historia. Jag trivs mycket bra, och jag ångrar inte att jag tackade ja till den här befattningen.
Det finns heller ingen anledning. All kritik har nämligen kommit på skam. Inte minst sedan hon visat sig var en av riksbanksdirektionens skickligaste ränteanalytiker. Den allra skickligaste, enligt en av de tidigare mest skeptiska kritikerna, tidningen Affärsvärlden, som i en artikel nyligen utnämnde Kristina Persson till "Riksbankens coolaste duva"! Detta sedan hon flera gånger "fått rätt" när hon reserverat sig mot beslut som tagits i riksbanksdirektionen.

— Det där är väl ändå en viss överdrift. Begreppet duva och hök är knappast relevant i det här sammanhanget. Även om det stämmer att jag reserverat mig för sänkningar några gånger i förhållande till majoriteten. Viktigast är i alla fall att det blir rätt.

Kristina Persson försäkrar att hon inte använder sig av kristallkula när hon gör de tvåårsprognoser som ligger till grund för bedömningen av reporäntan, Riksbankens viktigaste styrmedel för penningpolitiken.

— Min uppgift är att försöka förstå vad som håller på att hända innan det har hänt, det är inflationen på två års sikt som styr vilket räntebeslut vi ska fatta i dag, och då måste man väva in en massa osäkra faktorer som konjunkturernas eventuella upp— eller nedgång och strukturella förändringar.
Hon ser fram emot IMF:s och Världsbankens vårträff. IMF:s huvuduppgift, som är att övervaka och verka för en stabil finansiell utveckling i världen till båtnad för en gynnsam tillväxt i världsekonomin, är en hjärtefråga.

— På min födelsedag, faktiskt, arrangerar vi ett seminarium som tar upp styrningen av IMF och organisationens roll på lång sikt. Det handlar bland annat om hur styrelsen ska vara sammansatt för att vara representativ och kunna fatta kloka beslut. I dag fattas väldigt många beslut utanför IMF:s styrelse. IMF behöver öka sin legitimitet för att kunna förebygga uppkomsten av finansiell instabilitet och obalans i världsekonomin samt agera mer kraftfullt i krissammanhang än vad man gör i dag. Detta är viktigt med tanke på att globaliseringen, med ett världsomfattande ömsesidigt beroende mellan länder och områden, ökar starkt.

Monica Frime/TT Spektra
Vice riksbankschefen Kristina Persson fyller 60 år den 16 april.

Bild 1: Foto: Pressens Bild

Bild 2: Foto: Sveriges Riksbank
//bilder: 2

GRATTIS Kristina Persson

Aktuell: Fyller 60 år den 16 april.

Yrke: ekonom, före detta landshövding, vice riksbankschef.

Familj: utflugna barnen Amanda och David.

Bor: I Stockholm

På gång: Inte sänka reporäntan, i alla fall.
Gå till toppen