Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon blev årets svenskfinska konstnär

. Perstorpsbon Kaarina Manninen har utsetts till årets konstnär av Sverigefinska bildkonstnärernas förening, Suomiart.

För två veckor sedan fick hon ta emot ett diplom som bevis för utmärkelsen. Det skedde vid en mottagning vid finska ambassaden i Stockholm förra fredagen.

Hur känns det?

— Naturligtvis jätteroligt. Det var en fin mottagning i Stockholm och jag blev mycket överraskad när de talade om att jag vunnit.

Lite omtumlad av uppmärksamheten har Kaarina Manninen nu landat i villan i Perstorp igen. Här hemma ingår hon i en grupp hobbymålare som brukar träffas varje torsdag för att utbyta tankar och måla tillsammans. Förutom en oljemålningskurs i början av karriären och konstskola på distans är hon självlärd.
Kaarina Manninen målar landskap ur sin fantasi. Tavlan med björkar och tallar vid en skogssjö slog an rätt ton hos läsarna av två svenskfinska tidningar.Bild: Stefan Ed
Det är andra gången som Soumiart utser årets konstnär. Tanken är att främja sverigefinska konstutövare, berättar Outi Tuomaala från Suomiart.

Totalt 28 konstnärer skickade in bilder på sina verk till föreningen. Av dem valdes tio finalister ut.

Enbart konstnärer med finskt ursprung bosatta och verksamma i Sverige kunde komma i fråga. I gruppen fanns både utbildade heltidskonstnärer och amatörmålare.
Vinnaren utsågs genom en omröstning bland läsarna i tidningarna Liekki-lehti och Ruotsin Sanomat. Båda tidningarna har finsktalande bosatta i Sverige som målgrupp. Bland många verk och skulpturer med modernare formspråk fastnade flest läsare för Kaarina Manninens trolska och klassiska naturbild i olja med vita björkar speglade i en sjö.
Gå till toppen