Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Eva Bonnier 60 år 24 april

Hon är handlingskraftig, Eva Bonnier. Efter 15 år på Juniorförlaget startade hon sitt eget förlag, specialiserat på utgivningen av kvinnliga författare. Ett par år senare satte hon sig, som första kvinna, på chefsstolen i anrika Albert Bonniers förlag. I dag fyller hon 60 år.

Förlagschefen Eva Bonnier fyller 60 år den 24 april.Bild: BÖRGE SKOTNES
Detta med att fylla sextio år tycker hon inte känns alldeles enkelt.

— På ett sätt låter det så gammalt. På ett annat känner jag mig faktiskt inte så ...

Ett skäl så gott som något för att när det börjar närma sig födelsedagsdags tillsammans med maken Erik flykta till det fagra Lago di Como i norra Italien för några sköna, avkopplande dagar. Därefter ska livet förhoppningsvis rulla på som vanligt.

— Detta innebär att jag fortsätter med det jag håller på med nämligen utgivningen av höstens böcker och planeringen inför 2006, säger Eva Bonnier. Det kommer fullkomligt att välla fram en rad intressanta fackböcker och spännande romaner ur den kommande höstens bokflod försäkrar hon:

— En stor fackbok som det säkert kommer att pratas om handlar om Hasse och Tages "Svenska ord". Bland alla våra svenska romanförfattare som kommer med nytt i höst finns exempelvis Ernst Brunner, som skriver om Karl XII, och Claes Östergren som efter lång tystnad nu kommer med en uppföljning till "Gentlemen", boken han slog igenom med för 25 år sedan.
Då, 1980, arbetade Eva Bonnier sedan fem år tillbaka med utgivningen av barn- och ungdomsböcker på Bonniers Juniorböcker sedermera Juniorförlag. Att hon som läst konsthistoria, utbildat sig till socionom och jobbat som socialassistent bytt bana hade ingalunda varit en självklarhet. Men första barnets ankomst och en till sist övermäktig kärlek till boken hade fått henne att sadla om. Vilket kanske inte är så märkligt med tanke på att kärleken till det skrivna ordet finns i generna. Förfäderna har ägnat sig bokförläggeri i mer än 160 år.

Efter 15 år på Juniorförlaget utan att göra något större väsen av sig blev det dock dags att ta ett steg till och starta eget. Eva Bonniers Förlag, specialiserat på utgivningen av kvinnliga författare, väckte vid tillkomsten 1990 berättigad uppmärksamhet. Dock inte tillnärmelsevis lika stor som när bokförläggaren två år senare, mitt framför näsan på bröder och manliga sysslingar, satte sig i chefsstolen för anrika Albert Bonniers Förlag. Där hade aldrig en kvinna suttit förut.
Efter 13 år sitter hon där fortfarande.

— Och det hoppas jag få göra i många år till, säger Eva Bonnier och skrattar.

I snitt ger man ut mellan 150 och 160 böcker om året. Ungefär hälften på våren och hälften på hösten. Alla guldkorn som vaskats fram ur de runt 3 000 bokmanus som Albert Bonniers Förlag får sig tillsänt varje år från såväl etablerade författare som dem som hoppas bli det.

— Kriterierna för all vår utgivning är att det ska vara bredd och kvalitet. Även om det är underhållning ska det vara god underhållning, hävdar Eva Bonnier.
Hon läser inte själv alla manus som kommer in. En speciell grupp tar hand om grovsorteringen och skickar sedan ut det som kan vara intressant till lektörerna som finns utanför huset.

— Kvar blir en pott som vi tar ställning till på vårt utgivningsmöte, berättar hon.

Som regel brukar man vara överens. Men är man inte det:

— Så är det jag som har sista ordet, fastslår förlagschefen.

Hon instämmer i påståendet att hon har ett trevligt och roligt jobb. Som inte blir mindre nöjsamt av det stora uppsving som bokförsäljningen haft i Sverige sedan bokmomsen sänktes från 25 till sex procent häromåret.

— Men det kommer givetvis att plana ut så småningom, menar Eva Bonnier.
Ryktet som florerat på sistone om att momsbelägga alla varor och tjänster med samma procentsats — 22 procent — vilket skulle höja priset på böcker och tidningar radikalt hoppas hon dock är just ett rykte utan förankring:

— Det vore i alla fall en väldigt tråkig väg att gå. Och jag hoppas och tror att de som eventuellt skulle komma att fatta ett sådant beslut inser i tid att det vore förödande fel.

Lika fel och kanske också förödande som det vore för ett förlag att ge ut fel slags böcker.

— Man kan ge ut mycket och många sorters böcker. Inte minst på facksidan. Men man kan inte ge ut allt därför att vissa linjer är man mindre bra på. Vi ger till exempel inte ut någon managementlitteratur, böcker som handlar om driva företag, för det gör andra bättre. Däremot ger vi oss gärna i kast med till exempel trädgårdsböcker, där vi haft och har stora framgångar.
Själv brinner hon för "det mesta" av olika sorters litteratur. Frågan om nu levande favoritförfattare blir obesvarad. Däremot inte vilka böcker som finns i boktraven på Eva Bonniers nattduksbord. Konkurrenternas senaste utgåvor? Jo, de viktigaste. Men framförallt:

— Klassikerna. Jag är väldigt road av 1800-talets breda, berättande romankonst. Jag var med om att nyöversätta Charlotte Brontës "Jane Eyre" för några år sedan och känner enormt starkt för den. Men jag är i likhet med många kvinnor ett stort Austen-fan också, skrattar den blivande 60-åringen. Som inte helt oväntat önskat sig en bok i födelsedagspresent:

— Jag säger inte vilken men den är gammal. Jag samlar nämligen på gamla böcker. TT Spektra

GrattisEva Bonnier

Aktuell: Fyller 60 år 24 april.

Yrke: Bokförläggare, förlagschef.

Familj: Maken Erik Sidenbladh, fem vuxna barn, ett barnbarn.

Bor: I Stockholm.

Inplanerat: En tvådagarskurs i Oxford om klassisk engelsk litteratur.
Gå till toppen