Släktforskning

Ut och res – och hitta din släkt

Carl Erikssons affärsrörelse i Västanfors låg på nuvarande Bergslagsvägen. Carl Eriksson står i mitten på bilden i mörk kostym. Hustrun Betty Larsson, kappsömmerska från Malung, står på trappan tillsammans med några av barnen.
Om du vill veta lite mer om dina släktingar - ge dig ut på en resa. Besök orten där du kommer ifrån och låt fantasin flöda.
Man behöver inte alltid släktforska direkt via kyrkoböckerna. Det går även bra att hitta sina rötter och grenar på andra sätt. Den här berättelsen är ett exempel på hur en historia kan växa fram. Det gäller bara att ha lite tur och tålamod.
I mitt fall blev det en resa till Västanfors, Fagersta, i Västmanlands län. Här föddes min frus farmor Anna Eriksson, här gifte hon sig 1918 och här jobbade även Annas man Hans Hellström en kort tid som ingenjör vid Fagersta bruk.
Och här finns det kända rötter ända ner till 1600-talet.
Men för att ta det lite från början: Annas bror Eric Edmark var reklamchef på Fagersta bruk och det blev nu Erics dotter Birgitta Albrechtsson (f. 1935) som fick visa oss runt i bygden. Här har hon växt upp, gått i skola och här har hon nu en sommarstuga vid sjön Åmänningen.
Carl Eriksson och Betty Larsson 1892.
Ja, vi gjorde förstås ett besök i Västanfors kyrka och det är väl egentligen där man ska börja om man är en riktig släktforskare. Där finns atmosfären, stillheten – och där har ju de gamla släktingarna garanterat suttit och lyssnat på prästens visdomsord. Bara en sådan sak kan ge forskningen en ny dimension; känslan av att ha varit på samma plats som sina förfäder.
Vi besökte även den vackra familjegraven på Västanfors kyrkogård.
Vi visste att Annas och Erics föräldrar var Carl Eriksson och Betty Larsson. Carl var gruvfogde, hade affär och var missionsvän. Betty var kappsömmerska från Malung.
Men nu ville vi veta mer.
Familjen Carl Eriksson, Västanfors, Västmanlands län. Ateljéfoto cirka 1900, Herman Tunell, Stockholm. Betty Larsson (1855-1924), Eric Edmark (1897-1970), Carl Eriksson (1845-1929), Bernhard Edmark (1896-1966), Karin Eriksson (1894-1918), Anna Eriksson (1893-1971), Eskil Edmark (1886-1947), John Edmark (1888-1950). Carl Eriksson var född i Jönsbacken, Hedkärra, Västanfors församling, Västmanlands län. Betty Larsson var född i Malung, Dalarna.
Jakten på rötterna började med ett snabbt besök på Fagersta bibliotek för tolv år sedan. Vi sökte lite på måfå. En hylla med böcker om Västanfors såg dock särskilt intressant ut. Jag plockade fram en årsbok, Hembygdsvännen, bläddrade lite förstrött i den och kunde sedan stolt konstatera:
– Ja, här står det. Åtta släktled, från 1600-talet och framåt.
– Nä, det kan inte vara möjligt…
– Jo, det gäller bara att titta i rätt bok, förklarade jag…
Men vi fick inte låna boken, trots att vi försökte övertyga bibliotikarien om hur viktigt det här var. Boken tillhörde biblioteket och fick under inga omständigheter lämna byggnaden. Men vi enades till slut om en kompromiss och fick kopiera den värdefulla släktberättelsen.
Här framkom att släktens äldsta anor är från bergsmannen Jan Hansson (1614-1701). Han levde på en plats som heter Sundbo och har i kyrkoböckerna beskrivits som en välaktad hedersman. Så har generationerna avlöst varandra och ättlingarna är väl utspridda.
Utan att veta om sin historia köpte Eric Edmark 1943 en sommarstuga på denna plats.
Ödet har nu gjort att Birgitta Albrechtssons sommarstuga finns i just Sundbo – och det är här vi brukar ta några avkopplande semesterdagar varje år.
 
Idyllen i Västanfors.
Det är en idyll med vackra solnedgångar, båtar som glider förbi, änder som simmar i sjön. Och vi brukar grilla, äta och dricka gott – men det kan förstås även finnas en hel del irriterande mygg. Och någon gång har regnet öst ner. Detta är ju trots allt Sverige.
En dagboksanteckning avslöjar hur en dag i Sundbo kan vara: ”Paddlade kanot, badade, 20 grader i vattnet, rensade sjögräs, bocciaspel, hämtade vatten hos grannen, letade mask, matade fisk vid Slaggberget, solsken när vi kom hem, kaffe ute”.
Ja, kan det bli så mycket bättre…
I en byrålåda i Sundbo hittade Birgitta Albrechtsson bröllopsfotot på Carl Eriksson och Betty Larsson från 1892. De hade av någon anledning gift sig i Klara församling i Stockholm – trots att de bodde i Västanfors. Vi har också fått veta att släkten i Malung sände ett gratulations-telegram till bröllopet.
Så har släktpusslet lagts, bit för bit.
Och under senare år har Birgittas dotter Monika Albrechtsson gjort en omfattande släktutredning. Så numera är rötterna väl kartlagda.
 
Dessutom finns många av släktens gamla fotografier hos Katarina Stålsby, dotter till Anna. Bland annat är det Katarina som har bilden på Carl Erikssons diversehandel, en raritet som gavs ut i vykortsformat för mer än 100 år sedan. I dag är ett sådant foto guld värt.
Några gamla tidningsurklipp har också hjälpt till i sökandet. Ja, glöm för all del inte att leta i lokaltidningen. Där finns det ofta mer än man tror.
Carl Eriksson och Betty Larsson på äldre dagar.
Men vem var då denne Carl Eriksson?
Jo, han var född den 19 april 1845 i Västanfors församling och blev med tiden en känd personlighet. Han blev anställd vid ortens gruvor 1875 och från 1883 var han gruvfogde vid gruvorna i Aspbenning och Meling. Samtidigt idkade han på sin tid en omfattande handelsrörelse vid Bergslagsvägen. Han tillhörde Västanfors missionsförsamling i närmare 38 år.
Carl Eriksson var gift två gånger och fick tio barn. Han avled 1929, blev 84 år och bodde de sista åren tillsammans med sonen Eric Edmark.
Carl Erikssons far var Eric Abrahamsson (1789-1860). Han var landbonde, var gift två gånger och hade 13 barn. Så visst finns det en och annan släkting i Västanfors…
Carl Eriksson och Betty Larsson drev sin affär i många år, men när Konsumföreningen Framtiden startade sin verksamhet 1903 mitt emot tvingades paret så småningom slå igen sin handelsrörelse. Och där Carl Eriksson hade sin diversehandel och bostad är det nu serviceboende. Det gamla ersätts av en ny framtid. Det enda som finns kvar från förr är fyra lönnar.
Betty Larsson var född den 3/7 1855 i Malung, Dalarna. I födelseboken står det Brita. Hon arbetade en tid som hembiträde i Mora, blev kappsömmerska, kom till Västanfors 1889 och blev senare föreståndare för Carl Erikssons manufaktur. Tillsammans med Carl Eriksson fick hon fyra barn. Hon avled 1924. Betty Larsson, som hade nio syskon, har starka rötter i Malung.
Orten är känd för bland annat skinnkläder och Jofa-hjälmar.
En gång stannade vi för att fynda i en skinnbutik strax utanför Malung. Frun fick en vacker mockajacka. Själv köpte jag ett bälte och ett par skinnhandskar. När vi kom hem till Helsingborg tittade jag i handskarna och såg till min fasa: ”Made in Taiwan”. Så kan det gå.
Som ni förstår är släkten stor. En av Carl Erikssons bröder, August Eriksson, hade inte mindre än 14 barn. Augusts yngste son Evald Eriksson var far till Lena Malmsjö (1934-2004), som var rektor vid Danshögskolan i Stockholm. Lena var 1953-1964 gift med skådespelaren och sångartisten Jan Malmsjö (f. 1932) och fick fyra barn: Maria (1955-1983), Anna (f. 1958), Magdalena (f. 1960) och Peter Malmsjö (f. 1962).
Jan Malmsjö gifte senare om sig med skådespelerskan Marie Göranzon och fick sonen Jonas Malmsjö (f. 1971). Men det är, som det brukar heta, en helt annan historia.
Läs mer:
Publicerad 2001-12-06 
Läs mer: Efter 50 år kom sanningen fram (2000) Släkten i Argentina var försvunnen (2001) Ett ögonblick att minnas (2004) Ut och res – och hitta din släkt (2005) En sergeant från Skåne… (2007) I spåren av ”faster Greta” (2009) Hitta berättelsen i tidningsarkivet (2015) Läs mer: Släktforskning Helsingborgs Dagblad Rötter
Gå till toppen