Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ulrika Knape Lindberg fyller 50 år den 26 april

Hon var bara 21 år när hon måste avbryta simhopparkarriären för att tänka på försörjningen. Å andra sidan hade hon då flera mästerskap bakom sig, bland dem OS-guld. Förbundskaptenen Ulrika Knape Lindberg fyller 50 år på tisdagen.

Guld och silver OS 1972. Silver OS 1976. Guld och silver VM 1973. Brons VM 1975. Två guld EM 1974. Plus en massa andra mästerskapssegrar som resulterade i mera medaljer, silverbucklor och kristallskålar ...

Om det är något den blivande 50-åringen inte önskar sig i födelsedagspresent är det fler oanvändbara prylar som står i en hylla och samlar damm.

— Men gärna nyttosaker till hemmet som nya utemöbler och markiser, säger Ulrika Knape Lindberg — en av våra främsta olympier och mest meriterade simhopperska genom tiderna.

Det blir "en liten fest" hemma i Karlskoga. Annars tar hon lätt på detta med att fylla 50 år. Någon åldersnoja existerar i alla fall inte:

— Tjugofem, eller femtio — vaddå? Det är så mycket annat stort som händer i livet nu. Som detta att bli farmor för första gången som jag blev i mars i år.
Nästan 33 år har passerat sedan de oförglömliga tv-inslagen från OS i München 1972. Finalen i svikthopp för damer var avklarad och kommentatorn Toivo Öhman, själv meriterad simhoppare, meddelar resultatet i direktsändning:

— Etta Micki King, USA, tvåa Ulrika Knape, Sverige, trea ...

Där brister den öhmanska rösten av rörelse. Den är dock stadig som Gibraltarklippan när samma Ulrika Knape några dagar senare tagit OS-guld i höga hopp, och Tovio Öhman levererar ännu en tv-klassiker:

— Vilka nerver denna underbara flicka har!
Då brakar i stället Televerkets växel ihop när 6 000 tv-tittare samtidigt vill skicka grattistelegram till den 17-åriga guldolympiern från Göteborg. Som redan som 12-åring tagit sin första av sammanlagt 43 SM-titlar. Och som 14-åring skrällt även internationellt efter att ha vunnit Europacupen i Italien.

Efter München-OS fortsatte den unga göteborgskan att samla på sig medaljer i mästerskap efter mästerskap. Tills hon plötsligt en dag bara försvann från allt vad hopptorn, svikter och strålkastarljus heter.

— Jag var faktiskt bara 21 år när jag lade av för att läsa till idrottslärare. Och det var kanske lite tidigt, medger Ulrika. Men jag hade inget val. Jag var helt enkelt tvungen att ha en utbildning för att kunna försörja mig. Det fanns inga pengar i simhopp på den tiden.
I dag skulle sponsorerna ha ställt sig i kö redan efter OS-guldet. Men att då skriva på ett reklamkontrakt hade portat henne från OS-deltagande i all framtid.

— Vi var de sista amatörerna. Nu är det inte längre så. Det har blivit klart mycket bättre. Fast man kan fortfarande ha synpunkter på varför vissa idrotter får jättemycket medan andra nästan inte får några pengar alls.

Även om simhoppningen är en av de mest spektakulära och tv-mässiga idrottsgrenarna faller den under sistnämnda kategorin. Att försöka bli simhopparproffs är därför knappast att rekommendera, menar Ulrika Knape Lindberg.

— Om du tar medaljer i stora mästerskap kan du kanske leva hjälpligt på det. Men vill du tjäna stora pengar är simhopp fel gren. Då ska du i stället satsa på friidrott, fotboll eller något annat som bara är intressant för tv vart fjärde år.
Sedan januari i år är Ulrika Knape Lindberg ny förbundskapten för svensk simhoppning, vilket tar halva hennes arbetstid. Den andra halvan går åt till att vara idrottslärare i Bregårdsskolan hemma i Karlskoga. De fem, sex timmar i veckan som blir över tränar hon dottern Anna Lindberg, svensk simhoppnings nya stjärna, som efter ett par skadedrabbade otursår nu är på väg tillbaka.

Ett annat glädjeämne är det stadigt växande intresset för simhoppningen bland unga idrottsutövare. Ett intresse som inte minst mediafokuseringen på dottern, som innan hon fyllt 20 bland annat avverkat två OS med hedersam placering, och hennes legendariska tränare/mamma bidragit till.

— I viss mån är det nog så. Vi har i alla fall fått väldigt många fler aktiva de senaste åren, medger simhopparnas förbundskapten, som ser det nya uppdraget som en bonus och ny spännande utmaning i livet.

— Det är jättekul att ha huvudansvaret för de 20 simhopparna i landslaget. Alla är stora talanger väl värda att bygga vidare och satsa på.
Förutom att de har det rent fysiska förutsättningarna har det också det speciella psyke som krävs för att bli en simhoppare på elitnivå.

— Du måste våga slå dig. Simhoppning gör ofta ont. Och du måste gilla att stå där helt ensam på svikten med allas blickar på dig.

Hur många av de 20 som kommer att stå på svikten i OS i Peking 2008 vill förbundskaptenen inte göra några utfästelser om. "Men några blir det".

Närmast väntar dock en världscuptävling i Montreal, Kanada dit hon åker med två från landslaget — Anna Lindberg och Magnus Frick. Sedan fortsätter man till Florida och ytterligare en tävling. Därefter väntar VM i Montreal i sommar, där förbundskapten räknar med att mellan tre och fem simhoppare från landslaget ska delta. Avslutningsvis konstaterar Ulrika Knape Lindberg:

— Även om man inte blir förmögen på simhopp blir man rik på erfarenheter. Och världen får man se. Att få resa och träffa nya människor har alltid varit en stor morot för mig.

GRATTISUlrika Knape Lindberg

Yrke: Simhopparlegendar, idrottslärare, förbundskapten.

Aktuell: Fyller 50 år den 26 april.

Familj: Maken Mathz, sonen David, 26, dottern Anna, 23, barnbarnet Linnea, född den 4 mars 2005.

Bor: I Karlskoga.

Närmast förestående: Världscuptävlingar i Kanada
Gå till toppen