Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Lasse Tennander fyller 60 år den 29 april

Trots att han är uppväxt på Beatles och The Who och rockade på i proggrörelsen är det bland visorna han har landat, Lasse Tennander, som fyller 60 år i dag. Mellan turnéerna sysselsätter han sig bland annat med att försöka skriva nya låtar.

LÅTKNÅPARE OCH ÖVERSÄTTARE. Artisten Lasse Tennander fyller 60 år den 29 april.Bild: PRESSENS BILD
Det känns som om den var i går, den oförglömliga 50-årsfesten i dagarna tre. Att ens försöka toppa den tio år senare är en omöjlighet. Instundande 60-årsdag kommer därför att firas med en resa till Lissabon.

— Att få möta Atlanten i Lissabon har länge varit en dröm. Eva och jag har varit på väg så många gånger utan att komma till skott. Det här är det perfekta tillfället, menar den blivande 60-åringen.

Mer än fyra dagar blir de dock inte borta. För det gäller att smida medan inspirationsjärnet är varmt.

— Jag har börjat skriva igen. Det är jättekul, försäkrar Lasse Tennander.

Högstadieläraren, låtskrivaren, artisten, med mera, som bland berikat den svenska vispopskatten med pärlor som "Ska vi gå hem till dej", "Lisa, Lisa" och "Rötter" har onekligen varit med om ett och annat sedan han provsjöng på Beatles bolag Apple i London 1968. På 70-talet blev han musikvänsterns frontfigur, var en av eldsjälarna bakom den första alternativa musikfestivalen och slog igenom 1976 med kioskvältaren "Alla är vi barn i början".

Efter proggens död och yuppiens födelse under det tidiga 80-talet uppträdde den mångsidige magister Tennader även som komisk estradör långt innan stand up comedy blivit ett begrepp. Samtidigt fortsatte han att i text och ton, tänkvärt och melodiöst, reflektera över det lilla livet i den stora världen och framgångsrikt framföra resultatet på visfestivaler och på skiva.
Under 1990-talet kom två album — "Nu" 1992 och "Tennander"1997. Sedan händer ingenting på skivfronten förrän 2002. Då skräller det å andra sidan till rejält och mestadels i valstakt med "Så länge hjärtat kan slå". Albumet där den gamle proggaren Tennander möter den lyriske berättaren Taube på ett särdeles uttrycksfullt sätt som får merparten av kritikerna att slå knut på sig själva av hänförelse.

— Det var förstås roligt, säger Lasse Tennander. Och genast uppstod frågan om jag inte skulle göra en Taube-platta till men det kändes inte alls aktuellt eftersom det varit ett specialprojekt. I stället fick det mig att börja fundera på om det inte kunde vara dags att skriva lite nya egna låtar. Förra plattan med eget material kom trots allt 1997.

— Å andra sidan har jag aldrig kunnat spruta ur mig sånger på beställning och kände att jag väntar nog ett tag. Dessutom — ju äldre man blir och ju längre man håller på, desto svårare blir det att uppfylla de allt hårdare kraven man ställer på sig själv. Jag tycker att någonstans, jag har ju skrivit tvåhundra till trehundra låtar, så har jag redan sagt allt jag vill säga ...

Konstaterandet åtföljs av ett litet skratt innan Lasse Tennander fortsätter att redogöra för varför det inledningsvis nämnda och efterlängtade mötet med Atlanten måste bli relativt kort:

— Jag sitter i alla fall på sommarstället på Gotland och skriver nu och tänker fortsätta när vi kommer tillbaka och tänker hålla på tills sommarturnén startar i juni. Annars får det ta den tid det tar. Åldrandet gör ju också att man får andra värderingar och vill skriva om andra saker. Till exempel om kärlek när man är medelålders och nästan på väg att bli gammal och har levt tillsammans i många år. Det finns ju tankar kring detta likaväl som reflexioner om tonårskärlek ...

Säger han som brukar beskrivas som en mästare i att musiklyriskt skildra relationer mellan såväl människor som företeelser.

— Det handlar det nog om nu också, säger han och upprepar att han inte känner någon press att släppa en ny platta inom en snar framtid.

— Kommer den inte i år så kanske den kommer nästa år och då blir det ändå roligare. Vi får se om det går att spela in något efter turnerandet i sommar.
Den i år 40-årsjubilerande Visfestivalen i Västervik, där han 1987 som den förste tilldelades Fred Åkerström-stipendiet, ska givetvis besökas. Liksom ön Åstol på motsatta kusten där han framträtt tio somrar på raken. Vilket han också gjort på flertalet av övriga 20-talet visfestivaler och festplatser som får förväntat Tennander-besök i sommar.

Publiken kommer att bjudas en blandad kompott. Äldre och nyare egna låtar och på begäran en och annan Taube. Plus, kanske, någon av de poplåtar från 60-talet som han är i färd med att översätta men inte vill prata om:

— Eftersom jag inte vet ännu vad det blir av det hela. Men det handlar i alla fall om kända engelska poplåtar med nya texter som kommer utifrån mig. Man kan säga att jag rotar lite i det förflutna för att försöka få fram det som var då till det som är aktuellt i dag. Och så kommer jag förstås att använda publiken som testpilot för att kolla om några av mina nyskrivna låtar är värda att spela in eller inte.

Skulle utslaget bli negativt spelar det ingen större roll.

— Ingenting går i alla fall upp mot att framträda live och möta publiken öga mot öga.

Monica Frime/TT Spektra

GRATTIS Lasse Tennander

Aktuell: Fyller 60 år den 29 april.

Yrke: Artist, kompositör, textförfattare.

Familj: Hustru Eva, sonen John.

Bor: I Stockholm och på Gotland.

Just nu: Nya låtar på gång.
Gå till toppen