Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

3 maj 1995: Helsingborgs Dagblad först ut på Internet

Så här rapporterade Helsingborgs Dagblad om premiären för HD på nätet den 3 maj 1995.
 

HELSINGBORG (HD) Som första svenska dagstidning publiceras Helsingborgs Dagblad från och med i dag i sin helhet på Internet. Det betyder att det samma dag som den kommer ut är möjligt att läsa tidningen över allt i världen om man har tillgång till dator och modem.
Varje dag vid lunchtid kommer HD i fortsättningen att publiceras på det internationella datanätet. Artiklarna och de flesta av tidningens annonser kan då läsas av alla som har sin dator uppkopplad mot Internet. Det är också möjligt att skicka elektroniska post, synpunkter och insändare till tidningen.

- Internet-HD ska dock inte ses som ett alternativ till papperstidningen. Den är ett intressant och högaktuellt komplement, som vi ska testa och utvärdera under resten av det här året, säger redaktionschef Eskil Jönsson och fortsätter:

- På Helsingborgs Dagblad tror vi mer än någonsin på den traditionella dagstidningens överlägsenhet som nyhetsförmedlare och annonsforum. Ändå är det spännande att hitta nya sätt att nå våra läsare i när och fjärran.
Vill läsa om HIF

HD har den senaste tiden kontaktats av många svenskar runt om i världen. De hoppas att Internet ska bli deras möjlighet att ta del av dagliga nyheter hemifrån.

Flest önskemål kommer det om att få läsa om HIF:s öden och äventyr. Utflyttade helsingborgare i bl a Wien, Seattle och Australien har skrivit och önskat sig detta, berättar Eskil Jönsson.

Projektledare är Christer Klingborg. Han ansvarar dagligdags för HD:s radiotaltidningar för synskadade. Och det är just den tekniken som används för att få ut tidningen på Internet.

Vi ger varje dag ut en helt digital upplaga av HD, som synskadade via en syntetisk röst i sina datorer kan "läsa" på samma sätt som seende läser vanliga HD. Det är den datafilen som vi nu publicerar på Internet, förklarar Christer Klingborg.
Här är adressen

Dagens HD är alltså den första som finns på Internet. Den ligger kvar en vecka, då den ersätts av nästa onsdags tidning. Likadant blir det med övriga dagar, så i framtiden kan man alltid läsa den senaste veckans alla utgåvor av HD.

- Sedan många år har HD haft en framskjuten position när det gäller teknik och datorisering. Därför är det naturligt att HD nu också blir historisk genom att vara först med att publicera tidningen i sin helhet på Internet, säger Eskil Jönsson.

Den som är uppkopplad på Internet hittar Helsingborgs Dagblad genom att söka sig till adressen http://www.helsingborg.se/newspaper/hd.htm. Förutom den dagliga tidningen finns där en hel del övrig information om HD, samt möjlighet att tycka till om tidningen.
 
Denna text publiceras ursprungligen i Helsingborg Dagblad den 3 maj 1995 och har i efterhand publicerats på hd.se den 2 maj 2005.
Här intervjuas Eskil Jönsson av Ulf Elfving i radioprogrammet Efter tre:
 
 
 

Gå till toppen