Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Jesper Aspegren 55 år 4 juni

Jesper Aspegren är förtjust i det specifikt skånska. Han har lämnat SVT Malmö och arbetar numera med att föra fram Skåne internationellt. Dessutom skriver han böcker och föreläser... och gör små gästspel i tv-rutan i bland.

SKÅNSK PROFIL. Jesper Aspegren syns inte lika mycket i tv-rutan nu, men det betyder inte att han har mindre att göra. Den 4 juni fyller han 55 år.Bild: Pressens Bild
Kollen på den instundande födelsedagen är lika med noll tills den blivande 55-åringen ställs inför faktum:

— Fyller jag år på lördag? Då ska jag ju vara med i Bingolotto!

Han ledde förvisso valborgsfirandet från Skåne nyligen. Annars var det ett tag sedan Jesper Aspegren dök upp i tv-rutan som nyfiken antikvitetsbetraktare och/eller ivrig grytomrörare i långlivade tv-program som "Sköna Söndag", "Aspegren mitt i maten," och "Antikrundan." Att den skånske före detta SVT-profilen nu gör ett inhopp i konkurrentkanalen TV 4 är dock en tillfällighet.

— Jag ska bara göra ett inslag där tävlande som ringer in till programmet på min beskrivning ska avgöra vilket som är det värdefullast av två föremål där det ena är en dyrbar antikvitet.

Jesper Aspegren ser dock fram emot det tillfälliga tv-inhoppet:

— Jag gör gärna tv. Trivs bra i den miljön. Och det är kul att bli tillfrågad. Men jag står inte precis och knackar på dörren för att få vara med. Jag har tillräckligt att göra ändå.
Det var år 2000 som han lämnade SVT Malmö där han varit anställd sedan 1981, för att bli vd för antikfirman Crafoords Auktioner. Ett jobb han kvalificerat sig för efter att bland annat i elva år lett populära "Antikrundan".

— Antikvitetsintresset har jag haft sedan barnsben. Nu fick jag en chans att vidareutveckla detta.

Efter två och ett halvt år var en svindlande berg- och dalbanefärd över.

— Crafoords ägare hade köpt på sig ett antal auktionsfirmor i Stockholm, Göteborg, Halmstad och Malmö och behövde en chef för den samlade verksamheten. Men problemet var att man också köpt på sig en massa olika kulturer som det visade sig vara svårt att förena utan att förlora i trovärdighet. Till slut tvingades man stänga det ena auktionshuset efter det andra tills bara moderbolaget i Lund återstod. I dag, när de slipper betala ut min vd-lön, är det ett välmående och blomstrande företag och jag har blivit en spännande och nyttig erfarenhet rikare.
Inte minsta spår av ånger eller bitterhet skönjs i den välmodulerade skånska stämman. Förklaringen är att Jesper Aspegren i dag lever ett som han säger mycket behagligt liv. Som delas mellan bokskrivande, föredragshållande och att på uppdrag av det kommunalägda marknadsföringsbolaget "Position Skåne", föra ut det som är specifikt för Skåne på en internationell marknad för att locka fler turister och investerare till regionen.

— När det gäller Skånes särart är förstås den skånska maten ett viktigt ben att stå på. Ett annat är golfen. Och eftersom båda sakerna intresserar mig ohyggligt mycket är det här jag lägger ner mesta krutet. Jag tror nämligen att Skåne på sikt, om 10-15 år, kan om inte konkurrera så i alla fall närma sig Toscana, Provence och Katalonien. Maten och upplevelserna i de här områdena skiljer sig inte mycket från det som kan erbjudas på sina håll i Skåne.
Det finns bland annat 70 golfbanor i Skåne. Av dessa har ett tiotal valts ut och fått lägga manken till lite extra för att med ett gemensamt bokningsprogram locka framförallt engelska och irländska researrangörer till att erbjuda sina kunder förmånliga skånska golfpaketresor.

— Det kan låta som att försöka sälja sand i Sahara, och jag tror faktiskt det är första gången man marknadsför svensk golf på det här sättet utomlands, men det har slagit väldigt väl ut. Både England och Irland är mycket intresserade.

Kopplad till "Skånska golfupplevelser" är "Skånska matupplevelser" där ett 25-tal Skåne-krogar gått samman i ett nätverk för att samarbeta kring vissa teman. Som exempelvis nu i maj när samtliga har nyskördad vit, skånsk, sparris på menyn. Även här är idékläckaren Aspegren full av tillförsikt.

— Skillnaden mellan en piazza i Florens och Lilla Torg i Malmö är egentligen bara åtta grader, kan man säga. Bortsett från kyligare vår- och höstkvällar skiljer det sig knappast alls och sommartid är vi helt och hållet på banan.
Två bokmanus med Jesper Aspegren som författare har just lämnats in till förlaget. Det ena handlar om hälsosam gastronomi (läs: medelhavsmat). Den andra är en kokbok från Sydafrika. I ett tredje bokprojekt skriver han texten till bilder på skånska slott.

— Den ultimata skånska slottsboken. Det är i alla fall fotografernas tanke att efter den här ska det inte behöva ges ut någon mer bok om skånska slott, säger Jesper Aspegren fromt.

Han är knappast är arbetslös. Men har han verkligen gjort sitt i tv-rutan?

— Själv tycker jag ju inte det. Men inser samtidigt att med 55 år och den föryngringsfixering som råder anses man för gammal. Därför gläds jag åt varje minut som Parkinson får vara med i rutan. Det visar ju att i alla fall BBC har förstått det värdefulla i att ta till vara en äldre programledares unika erfarenheter och kunskaper.

Monica Frime/TT Spektra

GRATTIS Jesper Aspegren

Aktuell: Fyller 55 år den 4 juni.

Yrke: Programledare, skribent, konsult.

Familj: Hustrun Maria-Pia, barnen Johan, Gustav, Oskar och Sophia.

Bor: I Falsterbo.

På gång: Deltar i matmässa på Katrinetorps Landeri.
Gå till toppen