Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Dödsfall - Ingrid Schrewelius

Den kända modejournalisten Ingrid Schrewelius, sedan 1985 boende i Lund, har avlidit. I mer än sex decennier var hon verksam som journalist.

Hon föddes i Stockholm. Det första journalistjobbet var på Värmlands Folkblad. Skåne lockade — fadern var skåning — och Ingrid Schrewelius sökte sig till den nu sedan länge avsomnade Skånska Socialdemokraten. Efter det följde en tid på Sydsvenska Dagbladets redaktion i Helsingborg innan hon gick vidare till Kvällsposten.

På tv började Ingrid Schrewelius 1960, då som enda kvinna på det som skulle bli nyhetsprogrammet Aktuellt. Det föll sig naturligt att tre år senare skicka henne till Paris för att bevaka mode. Med åren blev det många resor och hon samlade på sig stor kunskap både om mode i stort och som bevakare av det aktuella modet i Paris exklusiva och anrika salonger. Som modejournalist blev Ingrid Schrewelius en legendar. Den vänliga och korrekta rösten rapporterade pålitligt i det korta och varje vecka återkommande populära tv-programmet Lilla Journalen.Hon hade för avsikt att pensionera sig 1985, då hon åter flyttade till Skåne, denna gång till Lund där dottern Bodil Schrewelius bor. Ett fortsatt kontrakt med Sveriges Television för att fram till 1995 bland annat göra Modejournalen, flyttade dock fram Ingrid Schrewelius planer på att bli heltidspensionär. Under dessa år medverkade hon även i ett kaféprogram från Sundsvall och i Malmöproducerade Sköna Söndag. De senaste åren, efter hon lämnat tv, frilansade hon bland annat med att hålla föreläsningar om mode och att skriva artiklar för Kulturens Värld. I april i år fyllde Ingrid Schrewelius 85 år.
Ingrid Schrewelius har avlidit.Bild: PRESSENS BILD
Gå till toppen