Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pojke bränd av jätteloka

André Nilsson brännskadades i förra veckan efter närkontakt med en jätteloka. Inger Martinsson, ordförande i bostadsrättsföreningen Falken, har länge varit kritisk till hur marken där André skadade sig underhålls.

I onsdags var sexårige André Nilsson och några kompisar ute och lekte på fältet utanför huset där han bor på Korngatan. Han plockade blad från jättelokorna (kallades tidigare jättebjörnloka) som växte där och när han sedan stannade ute i solen var skadan skedd.

På kvällen fick han röda utslag på händer, armar och ben och morgonen efter hade han fullt med blåsor på kroppen. Mamma Maria Nilsson åkte in med honom till lasarettet och där fick han antibiotika och smärtstillande samt ett förbud mot att vistas i solen.

Det är ännu för tidigt att säga om han kommer att få men för livet i form av pigmentförändringar och ökad ljuskänslighet.
— De var jättefina och vi lekte med dem, säger André Nilsson om bladen som lagt sordin på sommaren.

Maria Nilsson visste inte att jättelokan kunde vara så giftig.

— Jag har hört talas om den men att det kunde bli så här illa hade jag ingen aning om. Det är rena turen att det inte hänt tidigare. Barnen brukar leka ute på fältet, säger hon.

Inger Martinsson är ordförande i bostadsrättsföreningen Falken där André Nilsson bor och hon är kritisk till hur området vid Korngatan sköts.

— Jag har ringt i åravis om att de måste klippa oftare men de kommer bara en gång på våren och en gång på hösten. När jag fick syn på jättelokorna förstod jag omedelbart att det var orsaken till Andrés skador. Vi har dessutom allergiker i området och de mår inte bra av det höga gräset. Det är samma sak varje år, vi får ringa och tjata i flera veckor innan det händer något, säger Inger Martinsson.
Det är Bjuvsbostäder som äger den aktuella marken vid Korngatan men det är Bjuvs kommun som slår gräset. Marken i det aktuella området är så ojämn att det inte går att köra med en vanlig gräklippare.

— Vi har gjort en deal med Bjuvsbostäder. Vi hjälper varandra med några områden så att vi ska slippa transportera maskinerna runt hela kommunen. Vi var ute i morse (läs i måndags) och slog hela området. När vi fick reda på att det var jätteloka åkte vi ut så fort vi kunde, säger Kalle Strid, arbetsledare på tekniska kontoret.

Stefan Nilsson, vd på Bjuvsbostäder, lovar att området ska klippas oftare.

— Vi skulle hållit gräset betydligt kortare och självklart är det vårt ansvar som markägare när det händer något sånt här. Jätteloka ska behandlas så fort den kommer upp, säger han och fortsätter:

— Det var på gång ett möte med kommunen redan innan det här inträffade och innan månadens slut ska vi diskutera skötselstandarden. Vi beklagar det inträffade och någon form av plåster på såren ska pojken så klart få.

Jätteloka

Jätteloka (Heracleum mantegazzianum Sommier och Lévier), eller jättebjörnloka som den tidigare kallades, är en mycket storväxt, flerårig ört. Stjälken kan bli upp till tre meter hög och nästan tio centimeter tjock. Bladen är mycket stora, upp till en meter breda.

Bladsaften kan ge upphov till kontakteksem och svårläkta sår då den kommer i kontakt med huden i solsken. Naturvårdsverket rekommenderar att arten ska utrotas.

Jättelokan ska inte förväxlas med den inhemska björnlokan (Heracleum sphondylium L.) som är lägre och har betydligt mindre och mörkare blad.

Källa: Naturhistoriska riskmuseet.
Gå till toppen