Annons

Annons

Annons

Nyheter

Jane Cederqvist 60 år den 1 juli

Det var inte försämrade resultat som fick elitsimmerskan Jane Cederqvist att lägga av redan som 16-åring. Tvärtom. Denna tjej, som var den första kvinna att tilldelas bragdguldet, valde själv att sluta. Att komma ikapp i skolan var en av orsakerna.

BYTTE PRISPALLEN MOT SKOLBÄNKEN. Jane cederqvist var bara 16 år när hon lade simkarriären på hyllan, trots det hann hon göra stort intryck i den svenska simhistorien. Nu fyller hon 60 och är utredare på Finansdepartementet.

Bild: PRESSENS BILD

Annons

Hon var bara 15 år när hon vid OS i Rom 1960 klev upp på prispallen och fick en silvermedalj om halsen efter att ha simmat 400 m fritt på 4.53,9. Det kändes bra, minns hon. Men det handlade inte om någon eufori. Den hårda, målinriktade träningen hade gett förväntat resultat. — Däremot kändes det lite speciellt när jag samma år fick ta emot Svenska Dagbladets guldmedalj eftersom det var första gången den gick till en tjej. Om detta i första hand var en framgång för simidrotten eller för damidrotten i stort kan diskuteras. Men med tanke på att bragdguldet började delas ut 1925 var det i vilket fall på tiden, säger Jane Cederqvist. Sveriges första simmardrottning, som även satte två världsrekord på 800 m respektive 1 500 m 1960, fyller 60 år. Inte heller detta väcker några särskilda känslor hos jubilaren. Fast firas ska det. — Hos goda vänner i skärgården. Sedan blir det semester på vårt sommarställe i södra Dalarna. Här kommer med stor sannolikhet ett antal simtag tas i Finnhyttedammsjön. — Motionssimmar gör vi annars oftast i bassäng, min man och jag. Det brukar bli 1 000 meter. Men inte varje dag och det går inte särskilt fort. Fast jag simmar lätt ifatt maken, påpekar hon med ett skratt.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan