Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En alldeles groteskt rolig revisor

Sveriges bästa sommarteater finns längst söderut. Det konstaterar Björn Gunnarsson efter att ha sett Ystads stående teatersällskaps roliga och välspelade "Revisorn" på Marsvinsholms slott. Stark sommarteater hittas också i Yngsjö där Harry Martinson regerar.

I förra årets Molière -uppsättning lekte Ystads stående teatersällskap framgångsrikt med commediagrepp. Även i årets sommarpjäs, Gogols Revisorn , finns ett litet commediainslag, när den girige borgmästaren i slutscenerna drar in publiken i spelet. Men annars domineras årets uppsättning av grotesken, vilket Gogols förväxlingsfars naturligtvis inbjuder till: han vill ju i katharsissyfte skildra det fula i livet.

Carl Magnus Dellow som borgmästaren har skruvat röstvolymen i högsta läge och ändrar inte på volymkontrollen under hela föreställningen: jag gissar att skådespelarens stämband kommer att vara tämligen hårt prövade när spelperioden är över.

Peter Sundberg som den korrupte domaren har drag av parkbänks-alkis i sitt svajiga orerande, medan både August Lindmark som sjukhusdirektör och Dennis Klang som polis och betjänt spelar med kroppen med stor bredd i skalan från burleskeri till finmotorisk mimik.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen