Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Festivalkrock med samma artister

Banden Svenska Akademien, Kung Kodum och Kultiration uppträder två gånger i NV-skåne till helgen, på Tullakroksfestivalen i Ängelholm och på nystartade reggaefestivalen Island Vibration på Ven. Musikfesterna konkurrerar alltså. Men lockar med samma artister.

Två festivaler ungefär samtidigt, den ena nystartad och den andra nyligen tyngd av ekonomiska problem, Island Vibration på fredag—lördag och Tullakrok på lördag—söndag. Festivaler som visat sig ha mer gemensamt än den geografiska närheten. Tre av akterna uppträder nämligen på båda festivalerna. Bandet Svenska Akademien ska dessutom dra den stora publiken till såväl Island Vibration som Tullakrok. Är det verkligen en bra strategi? Eller handlar det om onödig konkurrens mellan två relativt små lokala arrangörer?
Dennis Åkesson är ansvarig för årets bandbokningar till Tullakrokfestivalen. Han berättar att redan när de bokade in Svenska Akademien, Kung Kodum och Kultiration fick veta att banden också skulle uppträda på Island Vibration samma helg. Tullakrok var alltså tvåa på bollen. Att banden bokades in ändå handlar om ekonomi, säger han.

— Vi har fått låta budgeten styra i år. Att vi bokade just dom banden ändå handlar mycket om att vi fick in de bästa buden från dom. Och att de är bra band förstås.
Först med att boka banden var alltså Fredrik Hagberg från Island Vibration.

— Det är klart att hade man vetat från början att det var samma datum kanske det blivit annorlunda, men när vi höll på att planera anpassade vi oss mer efter exempelvis Rotrock i Landskrona. Och sen visste jag ju inte då att samma band var bokade dit.

Festivalen Island Vibration har dessutom en småländsk reggaekusin att konkurrera med i helgen. Säljerydsfestivalen söder om Växjö, som även dom otroligt nog bjuder på Svenska Akademien, Kung Kodum och Kultiration.
Om publiken kommer att räcka till bägge festivalerna i NV-Skåne vet ingen. Tullakrok har inget förköp i år som kan ge några ledtrådar. Och Island Vibrations arrangör Fredrik Hagberg menar att många köper biljetter i sista stund. Men trots osäkerheten är spekulationerna alltså hoppfulla.

— Jag hoppas att det inte ska påverka oss men man vet ju inte, säger Tullakroks Dennis Åkesson. Tullakrok är ju ändå Tullakrok och ganska speciellt. Dom som gillar Svenska Akademien men som inte vill gå på en renodlad reggaefestival kommer nog gärna till oss.

— Intresset för Island Vibration har varit stort, säger Fredrik Hagberg. Antagligen är de riktiga fansen till banden så hängivna att de kommer till oss på fredag-lördag och sticker vidare till Tullakrok på söndag. Det hade jag gjort.
Men en rutinerad arrangör som The Tivoli i Helsingborg har inte riktigt samma optimistiska syn på dubbelbokningarna till helgen.

— Problemet blir väl att folk väljer att åka antingen på det ena eller det andra och det gynnar ju ingen, säger Malin Branting. Det är inte riktigt genomtänkt kan man tycka. Svenska Akademien ska ju dessutom spela på helsingborgsfestivalen också.
Hur gör ni på The Tivoli när ni bokar ett band, några krav på att de inte får bokas någon annanstans?

— Det beror helt på hur mycket folk dom drar. Vi brukar fråga var i Skåne dom ska spela och om spelningarna ligger före eller efter oss i tid. Svenska Akademien är väl kanske ett av de få banden som kan klara av att spela så mycket i samma område, de har så starkt fäste här. Men det blir ju inte lika kul att se ett band flera gånger under kort tid för publiken och till slut drabbas väl arrangörerna.
mimmi.fristorp@hd.se

042-489 90 19
Gå till toppen