Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lars Roos 60 år den 18 augusti

En ögonsjukdom sätter stopp för en framgångsrik karriär som pianist. Nu hoppas Lars Roos kunna ägna mer tid åt att komponera hemma i Los Angeles i stället.

— Jag spelar bättre än någonsin, så visst är det synd. Men jag har ackompanjerat Birgit Nilsson och turnerat runt hela världen, så jag är väldigt tacksam för allt vad musiken gett mig.

I klassiska musikkretsar är Lars Roos utan tvekan mest känd som Birgit Nilssons ackompanjatör under hennes storhetstid. Året var 1976 och han hade gjort sig ett namn runt om i Sveriges stugor som huspianist i inte mindre än 160 direktsända program av "Kafé 18" som leddes av Agneta Bolme Börjefors. Han misstänker att det var på det viset den stora sopranen hade fått nys om honom, när hon sökte efter en ny pianist. En morgon ringde telefonen och han fick frågan om han kunde komma och testspela i Birgit Nilssons hem.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen