Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Jan Tromark 65 år den 19 augusti

Fotograf, diskoteksägare, butiksföreståndare och journalist. Jan Tromark har gjort mycket och hela tiden har intresset för motorsport funnits där. Nu jobbar han som kommentator på Eurosport och vill fortsätta med det även efter 65-årsdagen.

LÅNGT FRÅN BILARNA. Hemma i Åsljunga tycker Jan Tromark om att gå ut i skogen med hunden Frasse. "Det är ett fint område för rekreation här och jag trivs," säger han. Foto: ANNA OTTOSSON
— Jag är väldigt tacksam över att jag inte behöver sitta i bild och kommentera motorsport, men visst känner folk igen rösten. Jag kan stanna på en bensinmack och de undrar vilket jobb jag ska i väg och göra den dagen, säger Jan Tromark när han tar emot i sitt lilla gula hus i Åsljunga.

Det är på Eurosport han hörs om det är rally, banracing eller något annat som involverar snabba bilar.

Motorsportintresset har alltid funnits där. Pappa hade bilverkstad i Stockholm på 1940- och 1950-talet och preparerade en del tävlingsbilar. Den unge Jan följde med honom till tävlingsbanan i Skarpnäck och började så småningom själv att rulla däck i depåerna. När han tagit körkort körde han lite rally, men resurserna räckte inte till några större satsningar.

— Det är inte billigt att hålla på med motorsport. Ska man göra det måste man släppa allt annat för annars blir det inget utom ett stort hål i plånboken. Har man familj och hus och så vidare så fungerar det inte.

I stället blev han fotograf och under 60-talet försörjde han sig genom att bland annat plåta skådisar för Femina, resmål för Nyman och Schultz och reportagebilder för Kvällsposten.

Jag var mycket nere i Skåne under den här tiden och gillade det. Stockholm blev bara värre och värre, alldeles för mycket trafik och stress. Jag tyckte också att det var bättre för barnen att få växa upp i Skåne, säger han.

Han flyttade med hustru och två barn och började arbeta som fotograf på Studio Syd i Helsingborg där han bland annat tog reklambilder.

— Det var inte riktigt mitt bord, så jag började göra egna saker.

Han drev ett diskotek och flera musikaffärer, samtidigt som han fick fler och fler frilansuppdrag för olika motorsporttidningar. Som skribent, inte fotograf. Dessutom tog motorsportintresset riktig fart.

— Min pappa gick bort 1976 och då ärvde jag lite pengar. Egentligen gillade inte han mitt intresse, bilar förknippades med skitiga verkstäder för honom, men för arvet köpte jag min första sportvagn, en Lotus Elan, säger Jan Tromark.

Sedan rullade det på. Jan Tromark jobbade som speaker på tävlingar och har till dags dato varit speaker på samtliga tävlingsbanor i Sverige.

På 80-talet tog skrivandet över på heltid, samtidigt som Jan Tromark var presschef åt racerförare.

— De två rollerna krockade inte för jag skrev mest om historisk racing. Jag tycker att det är intressant att få veta hur motorsporten har utvecklats fram till i dag. De gamla bilarna rymmer så mycket framtidstro och skaparglädje, säger han.

I slutet av 80-talet gjorde han entré i tv-världen. Han började som berättarröst i motorsportproduktioner som sändes i Kanal 5, TV 3 och TV4.

— På sommaren 1993 blev jag uppringd av den nordiska versionen av Eurosport. De frågade om jag ville jobba för dem. Det är jättekul, jag trivs väldigt bra även om jag har trappat ner lite nu.

Det kommer en del reaktioner från tv-tittarna, både negativa och positiva

— Det får man ta. Om man inte pallar att ta kritik ska man inte ha det här jobbet, säger Jan Tromark som har som princip att alltid svara.

— De kommentarer jag får är ofta på detaljnivå, om jag till exempel säger instrumentbräda istället för instrumentpanel.

Nu fyller han pensionär, men vill gärna fortsätta på Eurosport så länge han får vara kvar.

— Jag vill inte sitta på en parkbänk och mata duvor, även om jag är intresserad av fåglar.

Efter skilsmässan från hustru nummer två träffade han Margareta Forslund på en konstutställning.

— Tydligen är konstutställningar riktigt bra raggningsställen, säger han och skrattar.

Jan Tromark är en man med många intressen. Det blir mycket bokläsning, gärna deckare men också böcker av Steinbeck och Hemingway. Han har även tagit upp släktforskning och lyckats slå hål på släktmyten om att farfarsfar skulle vara ett oäkta barn till en greve.

— Men vi är riktiga stockholmare. Släkten har bott i Stockholm sedan Gustav III:s dagar, säger han.

Dessutom älskar han att laga mat. Det ska helst vara fisk och skaldjur och han har inget emot att koka hummern själv.

— Då får man dem knallfärska. Nykokt hummer är suveränt.

Kanske blir det en ny bil också. Fast ingen tävlingsbil utan "något man kan åka i".

— Jag gillar Lotus och italienska bilar. Men jag skulle gärna vilja ha en Jaguar. Det kan väl vara lämpligt för en gammal gubbe!

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen