Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helikoptrar tog bilder utan tillstånd

Efter tips från danska luftfartmyndigheter stoppade luftfartsstyrelsen två amerikanskregistrerade helikoptrar som arbetade med flygfotografering. Tillstånd för den företagsmässiga flygfotograferingen saknades i såväl Danmark som Sverige. Sedan i måndags står de två små helikoptrarna av typen R22 på Viarps flygplats.

— Våra inspektörer i området fick tag på en pilot som ägnat sig åt tillståndspliktig verksamhet i Danmark, säger Egil Cederborg, chef för Luftfartsstyrelsens tillsynsavdelning.

Förvärvsmässig flygfotografering kräver tillstånd men i Sverige har företaget inte gjort någon överträdelse.

— Luftfartsstyrelsen har ingen sak mot dem eftersom de inte hann fotografera. Vi hjälpte den danska myndigheten.

Enligt den pilot som Luftfartsstyrelsen varit i kontakt med så höll han på att fotografera danska hamnar i Odense och Roskilde och skulle fortsätta med svenska hamnar. Fotografierna utgör kartunderlag till digitala sjökort som använder GPS. Arbetet med de elektroniska sjökorten får inte återupptas förrän företaget fått tillstånd.

— Nu får företaget söka tillstånd eller överlåta fotouppdraget, säger Egil Cederborg som känner igen företaget som ett seriöst bolag.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen