Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu byggs det för fullt i Båstad

Inte sedan början av 90-talet har det byggts hyreslägenheter i Båstad. Men nu är pågår arbetet med två nya områden för fullt.

Båstadhem får ett tillskott på 75 nya lägenheter. Redan i sommar har hyresgäster flyttat in i nio nya lägenheter i gamla förskolan Fiskebyn i Torekov. Och i Båstad pågår byggarbetena på två områden längs Köpmansgatan: I kvarteret Argus, intill Strandängsskolan, och på gamla NP Nilsson-tomten längre österut, i kvarteret Ekan.
Runt 1 juli nästa år beräknas de 66 lägenheterna i Båstad vara klara för inflyttning.

— Vi var litet oroliga när vi fick två projekt samtidigt, säger Båstadhems vd Gert-Håkan Ericsson.

— Men intresset är väldigt stort. Det ringer och ringer....
Uppenbarligen fanns det ett uppdämt behov av lägenheter i Båstad. Både Argus och Ekan lockar, uppger Lizette Rolén, som sköter uthyrningen på Båstadhem.

De som stått i kö har fått ett utskick med möjlighet att göra intresseanmälan till de nya lägenheterna.

— Vi har minst dubbelt så många intresserade som lägenheter, säger Lizette Rolén.

De som vill ha ett hyreskontrakt måste vara skrivna i kommunen. De nya lägenheterna förväntas bidra till en efterlängtad ökning av åretruntboende.
Både äldre och yngre vill hyra — däremot inte särskilt många barnfamiljer.

— Vi hade trott att det skulle bli fler och vill gärna ha barn som ger liv åt områdena, säger Gert-Håkan Ericsson.

— Våra lekplatser växer igen...
Kanske avskräcker hyrorna familjer som behöver en större lägenhet. Preliminärt hamnar kallhyran för en fyra i kvarteret Ekan på 8 000 kronor. En trea beräknas kosta 5 900 i kallhyra, en tvåa 5 300 kronor.

— Men det är svårt att säga exakt var hyran hamnar om ett år. Det beror på räntor och energikostnader, konstaterar Gert-Håkan Ericsson.
Tvåvåningshus blir det på båda de nya områdena. På Argus-området byggs även fem vindslägenheter med hiss.

Byggteknikerna skiljer sig åt. Husen på Argus kommer att växa upp snabbt från nästa vecka, med prefabricerade byggelement från Tyskland. De är tillverkade av bland annat krossat glas, vilket uppges isolera men samtidigt vara mögelfritt.

— Husväggarna kommer upp på en vecka, uppger Gert-Håkan Ericsson.

På Ekan-området byggs med mer konventionell teknik. Här ville Båstadhem ha träpanel och riktiga tegeltak för att få nybyggnationen att anknyta till Malentradition.
Eva Killberg
Gå till toppen