Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klent intresse för ekologisk odling

Hälften av kommunens jordbruksmark på 800 hektar ska odlas ekologiskt om tre år. Det står i miljöpolicyn. För närvarande odlar en ensam arrendator ekologiskt på 22 hektar. Ingen annan är intresserad.

För att få till en förändring i enlighet med miljöpolicyn skulle kommunen behöva säga upp avtalen med arrendatorerna och skriva nya avtal där villkor om ekologisk odling ingår. Miljöpolicyn fastslår att "minst 50 procent av kommunalt ägd jordbruksmark bör odlas ekologiskt".

Närmare 30 arrendatorer hyr de 800 hektar jordbruksmark som finns i kommunens ägo. Bara en enda arrendator odlar ekologiskt, och det på 22 hektar. Kommunalrådet Niklas Karlsson (s) är en av de politiker som får ta ställning till hur man på tre år ska ordna med ekologisk odling på ytterligare 378 hektar.

Hur går miljöpolicyn ihop med verkligheten?

— Miljöpolicyn är en målsättning och vi kan påverka när vi skriver nya arrendekontrakt.

Men kontrakten är löpande. Planerar ni att riva upp dem för att föra in villkor om ekologisk odling?

— Nej. Det är en balansgång. Vill ingen odla så kan vi inte arrendera ut marken, säger Niklas Karlsson.

Är miljöpolicyn förbisprungen av tiden?

— Den kan vara det. Policydokument måste vara levande. Är vi långt ifrån målet så måste vi vara realistiska och kanske revidera miljöpolicyn. Men det är en fråga för miljönämnden.

I våras kom frågan om ekologisk odling upp på nytt i kommunfullmäktige i samband med att marken kommunen köpt från Svalöf Weibull skulle arrenderas ut. Markförvärvet innebar en fördubbling av kommunens jordbruksmark från 400 till 800 hektar. Beslutet blev att ekologisk odling inte skulle villkoras i de nya arrendekontrakten.

— Kommunen valde att avstå från det kravet, säger Anders Folkar, kommunens planeringschef.

Den högklassiga åkermarken hyrs ut för 6 500-7 000 kronor per hektar och år.

Miljöpolicyn har några år på nacken och Anders Folkar menar att mycket hunnit förändras under den tiden. Gränsen mellan ekologisk och övrig odling är inte lika tydlig längre, anser han.

— Kraven på lantbrukare i ordinarie verksamhet har ökat markant i fråga om miljökrav under de senaste åren.

Det stora flertalet arrendatorer är inte intresserade av att odla ekologiskt. En av dem som arrenderar mest mark säger att ekologisk odling inte är förenlig med storbruk.

— Jag ser ingen ekonomi i det. Det skulle fordras mycket folk och en annan maskinpark om jag skulle odla ekologiskt, säger lantbrukaren som vill vara anonym.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen