Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Flumromantiken förstör historien

Marie Pettersson har följt Jan Svante Vanbart på en resa från Drakabygget i Örkelljunga till fem världsdelar i det sanna upprorets namn.

Det hade kunnat bli en bra bok. Den resa Jan Svante och hans kamrater genomför ÄR verkligen fantastisk - de har knappt några pengar, men är uppenbarligen modiga och nyfikna nog att kasta sig ut i det okända. Vissa delar av boken är också läsvärda, fyllda av detaljer och suggestiva bilder av pakistansk landsbygd, indiska tempel och ekologiskt mexikanskt jordbruk, av människor härjade av fattigdom och av resenenärer vars tålamod sätts på prov av en sinande reskassa och ständig diarré. Men tyvärr slarvar Jan Svante Vanbart bort historierna. Hans språk är som besmittat av flumromantik, ett ständigt refererande till indiska gudar, till rökelser och spännande dofter från exotiska kryddor och kanske är det en generationspryl, men jag känner liksom inte pulsen stiga av tortillas med extra stark chilisås. Ja, kanske är det en generationspryl, kanske går de loss på det här, de ur 68-generationen som aldrig drog ut i världen eller bodde i kollektiv eller täckte hela sovrummet med madrasser och hade gruppsex stup i kvarten. Så kan de tänka att så där tokig var min generation.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen