Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Mikael Krantz fyller 40 år den 13 september

Redan som 13-åring bestämde sig Mikael Krantz för att bli professionell golfspelare. I tolv år försörjde han sig på att åka jorden runt och spela. Numera är han instruktör i Tyskland men tävlar fortfarande ibland. På tisdag fyller han 40 år.

HAR FÅTT SE VÄRLDEN. Mikael Krantz har spelat golf jorden runt, bland annat i Asien, Afrika, Australien och Sydamerika. Nu arbetar han som instruktör i Stuttgart och tävlar ibland.Bild: JOHAN PERSSON
Det var när han var 13 år och såg de stora killarna spela i Scandinavian Open, nuvarande Scandinavian Masters, på Vasatorp i Helsingborg som Mikael Krantz bestämde sig för att bli golfspelare. Han hade tagit sina första steg på fairway och green redan som åttaåring då han var caddy åt pappa. I nioårsåldern fick han egna klubbor och började träna utslag och puttar.

— När jag såg tävlingen i Vasatorp bestämde jag mig för att satsa ännu mer, berättar Mikael Krantz.

Sedan 2003 bor han i Stuttgart med hustrun Ewelina Krantz och dottern Julia Krantz, där han arbetar som instruktör på en golfklubb. Proffskarriären varade i tolv år, fram till 1999, men han har inte lagt tävlingsklubborna på hyllan helt. Dagarna innan intervjun var han i Polen och tävlade och där blev det blågult på prispallen. Mikael Krantz kom tvåa och en annan svensk på första plats.

— Det var väldigt roligt att vara med i den tävlingen. En bra tävling med fint väder, säger han.

Han har jobbat hårt för att kunna livnära sig på golfen. När den dåvarande 13-åringen väl hade bestämt sig för att han skulle bli professionell golfspelare tränade han jämt.

— Jag tillbringade all ledig tid på golfbanan för att kunna spela så mycket som möjligt. Man kan säga att jag bodde där.

På sommarloven spelade han från morgon till kväll och på vintern tränade han inomhus i Helsingborgs squashhall när det var för kallt att vara ute på banan. Han började också tävla och kom som 15-åring med i juniorlandslaget.

— Vi var ute och tävlade i landskamper i Europa och USA.

Efter gymnasiet åkte Mikael Krantz till USA för att läsa ekonomi och spela golf på ett universitet i New Mexico. Där gick han i skolan på förmiddagarna och var ute på banan resten av dagen. Då var han tvungen att satsa inte bara på golfen utan också på studierna. Den som inte hade åtminstone medelbetyg fick inte spela för skollaget.

— Det var enormt bra att gå där. Jag fick mycket tid för träning och det var inte för tufft i skolan. Dessutom ligger universitet i södra USA så klimatet var perfekt, säger han.

Det första målet på väg mot en proffskarriär var uppnått. När Mikael Krantz kom hem till Sverige igen 1987 satsade han på att börja spela på proffstävlingar. Han anser själv att hans karriär gått både upp och ner, men framhåller gärna de fem vinsterna på Challengetouren som sina största framgångar. Det är en tour i Europa som är rankad precis under Europatouren, som i sin tur är rankad tvåa i världen efter den amerikanska touren. På Europatouren var Mikael Krantz bästa placering en elfteplats på en tävling i Spanien 1993. Mest stolt är han dock över att ha spelat tre gånger i British Open, en av världens främsta golftävlingar.

— Det var en enorm upplevelse att få spela där. Det är så många människor som tittar och så mycket historik kring arrangemanget. Man känner direkt att det inte är som de andra tävlingarna.

I slutet av 90-talet bestämde han sig för att avsluta proffskarriären.

— Jag hade hållt på i tolv år och inte nått toppen så jag tyckte att att det var dags att hitta på något annat.

Men han ville fortsätta inom golfen och det som låg närmast till hands var att bli instruktör. Först åkte han till Norge och undervisade golfare på en klubb i Oslo.

— Jag åkte dit på vinst och förlust för att se hur det var. Det var ganska kul. Jag fick gott om elever på en gång så jag hade en stadig inkomst.

Tidigare hade han levt på vinstpengar.

— Det är ganska jobbigt. Man får en stor press på sig att jaga placeringar och pengar. Jag klarade det i tolv år, men jag blev inte rik på det.

Jobbet i Norge varade i tre år. Sedan ville familjen flytta hem till Helsingborg igen eftersom de köpt ett hus där. Mikael Krantz arbetade på en golfklubb i Rungsted i Danmark. Men redan efter ett år sålde de huset och flyttade till Tyskland där han fick ett erbjudande om arbete.

— Det är spännande att vara här, en stor stad med nya utmaningar. Jag trivs jättebra.

Fritiden tillbringar han helst med frun och dottern. Ibland på golfbanan. Julia är strax över tre år och har precis börjat spela.

Har du fortfarande kvar någon drömtävling som du skulle vilja vara med i?

— Jag har redan spelat i min drömtävling. Det var British Open.

GRATTIS Mikael Krantz

Aktuell: Fyller 40 år den 13 september.

Yrke: Golfinstruktör, professionell golfspelare.

Familj: Hustru och dotter.

Bor: I Stuttgart, Tyskland.

Ser på tv: Sport, i synnerhet golf.

Äter helst: Thailändsk mat.

Firar: Ska jobba på dagen och ha en fest på kvällen. Veckan efter födelsedagen blir det semester i Turkiet.
Gå till toppen