Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Berndt Öst 75 år den 14 september

Han har inte uppträtt på tio år nu, men som medlem i gruppen Family Four har Berndt Öst stått mycket på scenen. Till framgångarna kan räknas två segrar i den svenska melodifestivalen. 75-årsdagen tänker han fira i Bulgarien.

GAMMAL MUSIKERSLÄKT. Berndt Öst har inte uppträtt på minst tio år, nu fyller han 75. Här tillsammans med sin fru Ulla för några år sedan. Foto: Pressens Bild
Han har spelat och sjungit på otaliga födelsedagsuppvaktningar. Men alltid gjort sitt yttersta för att slippa uppmärksamhet på de egna bemärkelsedagarna.

— Det brukar bli så tjorvigt. Därför drar vi nu till Bulgarien, hustrun och jag, deklarerade Berndt Öst gott och väl en vecka före 75-årsdagen.

Han tillhör tredje generationen av en musikersläkt som kan räkna sina musikaliska anor ner till spelmannen Jon-Erik Öst, född 1885 i Bergsjö, Hälsingland. Ett 50-tal av de nutida ättlingarna ägnar sig fortfarande mer eller mindre åt musik. Däribland Berndt Östs pigga mamma, Anna Öst, som månaden innan sin 95-årsdag i maj i år lät sin klara stämma ljuda vid ett bejublat framträdande i pingstkyrkan hemma i Edsbyn.

— Själv har jag inte uppträtt på minst tio år, erkänner sonen med ett skratt.
Det är annars faktiskt hans förtjänst att Anna Öst och skillingtrycket "Nicolina" i mitten på 60-talet blev kända även utanför Ljusnans dalgång.

— Family Four höll på att spela in en lp på RCA, minns Berndt. Då slog det mig - hur skulle det vara om vi spelade in en låt med morsan också? Exempelvis "Nicolina" som hon sjungit för oss sedan vi var små. Producenten tände på idén, jag skrev ett arrangemang till "Nicolina", sedan spelade vi in den och det blev ju en hit.
Att Berndt Öst, tillsammans med sina yngre syskon Stig, Siv och Inger strax innan bildat den framgångsrika sång- och syskongruppen Family Four var resultatet av en rad tillfälligheter. Sjungit och spelat hade han visserligen gjort sedan barnsben. Men det var inte självklart att han skulle fortsätta spelmanstraditionen.

— Jag började jobba som timmerhuggare i Edsbyn när jag var 14 år och gjorde både det ena och det andra tills jag flyttade till Stockholm 1946.

Berndt hankade sig fram ganska bra som musiker när han i början av 50-talet som gitarrist och ende svensk fick engagemang med det danska bandet Gottlieb-kvintetten och på kuppen blev tv-pionjär. Han minns:

— Vi spelade i bakgrunden när det gjordes testsändningar med television från Teknis vind 1955-1956. Det var både kul och spännande.
Han hade bland annat turnerat med flertalet av landets mest namnkunniga dragspelare och jobbade som studiomusiker i Stockholm när en omfattande teaterstrejk bröt ut i landet 1964.

— Musikerförbundet ställde också upp på strejken. Men jag kunde ju inte bara gå där och inte ha något att göra. Så jag gick upp till grammofonbolaget RCA och sa att om ni ställer upp på en lp så ordnar jag fram en syskongrupp, berättar Berndt Öst.

Systern Siv var inga problem. Hon hade sjungit en del med mamma Anna. Och broder Stig hade inget emot att lämna jobbet som expedit i järnhandeln i Edsbyn. Men 15-åriga lillasyster Inger, som fortfarande gick i skolan var inte lika lätt att få loss.

— Vi tvingades söka dispens för henne och det gick till slut.
I juni 1964 gjorde den välljudande syskonkvartetten Family Four rosad debut i Kabarethallen på Liseberg i Göteborg. I juli sköt deras låt "Lyckovägen" upp som en raket på Svensktoppen och följdes sedan raskt av "Nicolina". "Maria Helena" blev nästa stora hit innan tragedin slog till i september 1966 då Stig omkom i en bilolycka.

När Family Four ombildades följande år med Mona Thelmé och Robert Palm var det bara Bernt och Inger kvar av "Family". 1969 fick de en jättehit med "Kör långsamt" men Inger lämnade ändå gruppen samma år för en solokarriär.
Året därpå hittade Berndt, känd för att aldrig ge upp, en musikbegåvad tjej vid namn Marie Bergman. Tillsammans med sångerskan Agneta Munther och bassångaren och gitarristen Pierre Isacsson var kvartetten Family Four komplett igen. Denna tappning, som verkade under 70-talets första fem år, blev den mest framgångsrika av alla tiders Family Four-konstellationer. Bland annat vann man den svenska uttagningen till Eurovisionens melodifestival två år i rad, 1971 och 1972, med "Vita vidder" respektive "Härliga sommardag". Med den första kom de sexa vid finalen i Edinburgh. Med den andra tog de trettonde plats i Dublin.
Dagens melodifestivaler ger Berndt inte mycket för.

— På vår tid var det själva låten, melodin, som var det väsentliga. Nu verkar det vara rök och raketer. Låtarna kommer helt bort i all utstyrsel runtomkring. Det ser ut som en lördagsshow i tysk tv. Och detta att man inte längre har en riktig orkester utan förinspelade grejer ... Nej, jag är glad att jag gjort mitt på det här området och att jag fick vara med när melodifestivalen gjorde skäl för namnet, säger han med eftertryck.
Family Four fortsatte att dyka upp i nya sammansättningar fram till 1989 då Berndt Öst i familjetraditionens namn lanserade trion "3 x Öst" med döttrarna Lena och Lili Öst. Efter ett par år ville dessa dock ge sig ut på egna musikaliska äventyr utan "farsan". Något denne hade största förståelse för.

Efter några år i Spanien är Berndt Öst och hans Ulla nu tillbaka i Stockholm. Men även om gitarren numera får stå orörd i sitt hörn ganska långa perioder i sträck är skivspelaren desto flitigare i bruk.

— Det blir mest jazz. Och så tycker jag det är fantastiskt roligt att lyssna på Benny Anderssons Orkester som fortfarande vårdar melodin!

Monica Frime/TT Spektra

GRATTIS Berndt Öst

Aktuell: Fyller 75 år den 14 september.

Yrke: Musiker, Family Four-skapare.

Familj: hustru Ulla, döttrarna Lena och Lili, barnbarnen Tim och Nathalie.

Bor: i Stockholm.

På gång: Bulgarien-resa.
Gå till toppen