Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingemar Mundebo fyller 75 den 15 oktober

Ingemar Mundebo är bondpojken från Småland som blev studerad karl och bland annat satt i regeringen. Han tycker att hans liv varit spännande, men anser att memorarer sällan blir bra läsning. I dag fyller han 75 år.

UPPDRAGENS MAN. Ingemar Mundebo har hunnit med många poster hittills i sitt 75-åriga liv. Han har bland annat varit vice ordförande i Studieförbundet Vuxenskolan 1967-1972, lektor vid Socialinstitutet i Stockholm 1960-1964, ordförande i Riksförbundet för
Såvitt han vet mår han bra.

— Men det är klart att det känns ibland att man är sjuttiofyra och inte fyrtiofyra, tillägger den blivande 75-åringen Ingemar Mundebo.

Den speciella småländska med eliminerade "r" som på sin tid gjorde honom till ett av Bosse Parneviks favorithärmobjekt finns kvar. Likaså den vänliga, jovialiska framtoning som gav honom epitetet folkkär även när han som budgetminister åren 1976-1980 tvingades till impopulära åtstramningar.

Däremot är nästan alla uppdrag från ett drygt halvsekels idog tjänst i styrelser, stiftelser och organisationer borta. Med ett undantag - ordföranden i Orphei Drängar i Uppsala heter fortfarande Ingemar Mundebo.

— Sedan min tid i Uppsala har OD en stor plats i mitt hjärta. Jag känner överhuvudtaget mycket för körsång, även om jag - tyvärr - inte sjunger själv, säger Svenska Sångarförbundets ordförande 1982-1988.

Vid vårt samtal har Ingemar Mundebo och fru Lillemor just återvänt hem efter en härlig vecka på Sicilien. De soliga stränderna har dock lämnats därhän.

— Jag har framförallt ägnat mig åt grävande. Inte i journalistisk bemärkelse utan arkeologisk. Där finns så mycket spännande att titta på för en som alltid haft antikens samhällsstrukturer som ett stort intresse.

Nu är det dock tillbaka i vardagslunken igen som gäller.

— Det betyder skrivande, läsande och tänkande - inte nödvändigtvis samtidigt eller i nämnd ordning.

För närvarande är skrivande på en bok om hur regeringen styr den offentliga förvaltningen prioriterat arbete för ekonomidepartementets chef 1978-1979. Men det finns också utrymme för att läsa en och annan aktuell bok och avge skriftligt omdöme om densamma i Upsala Nya Tidning.

— Bokrecenserandet är en annan kvarleva från tiden i Uppsala som jag uppskattar mycket, säger han.

Mest blir det böcker inom det samhällsvetenskapliga området men också en hel del biografier och memoarer. Om de egna minnena någon gång ska hamna på pränt är dock en öppen fråga.

— Det känns inte så nu. Av alla memoarer jag läst och läser är bara en mindre del bra. Förutom att de ofta ger en förskönande bild av personen ifråga tenderar de att bli försvarstal. Men om du frågar mig om fem år kanske jag har en annan syn på saken.

Onekligen finns det en del att skriva om. Inte minst om uppväxten i småländska Långasjö, en bygd som stått modell till Wilhelm Moberg utvandrarepos.

— Pappa hade en liten gård och jag hade en härlig uppväxt. Men det var ett Långasjö som befann sig ljusår från dagens. Jag hann till exempel fylla 10 år innan det kom en telefon i huset, minns han.

Ingemar Mundebo var enda barnet och det var en självklarhet att han en dag skulle ta över gården. Även om han själv tidigt ville något annat.

— En småländsk bondpojke som ville studera hade det inte lätt på den tiden. Det var sex mil till närmaste läroverk och inackordering var kostsamt. Dessutom fanns det ingen studietradition i familjen, konstaterar han.

Det fick bli som far ville. Till en början. Efter fyra års slit på de steniga tegarna blev det i alla fall folkhögsskola i Nässjö 1948-1950. Därpå följde värnplikt och sedan akademiska studier som resulterade i en socionomexamen 1954 och en fil lic i statsvetenskap 1964.

— Jag har alltid varit allmänt samhällsintresserad och när jag började på Socialinstitutet som Socialhögskolan hette då så var det med sikte på att få ett jobb inom kommunal förvaltning och det fick jag också, bland annat som kommunalkamrer i Bollnäs, berättar Ingemar Mundebo.

Det politiska intresset väcktes i 25-årsåldern. Efter tio år som bland annat aktiv inom Folkpartiets ungdomsförbund gav det ena det andra.

— Mina föräldrar som betraktat mina studier med en del misstro fick så småningom en viss förståelse för det jag höll på med, konstaterar riksdagsmannen som satt på fp-bänken 1965-1980.

När den aktive politikern avgick 1980 kom i stället medlaren. Det var inte många storkonflikter på den svenska arbetsmarknaden under de följande 20 åren som inte Ingemar Mundebo medlade i. Och gjorde det med själ och hjärta.

— Det kändes ansvarsfullt och viktigt även om det tog en del på krafterna. Det blev ju en del nätter ibland. Fast sällan så dramatiskt som det framställdes i media. Hur man håller sig vaken? För att det är spännande!

Spännande är också den beteckning som Ingemar Mundebo ger sin hittills 75 år långa livsresa.

— Spännande inte minst för att jag haft ett så omväxlande liv.

Monica Frime/TT Spektra

feature@ttspektra.se

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen