Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Claes-Göran Hederström 60 år den 20 oktober

Det börjar verka kärlek banne mig... En klassiker i den svenska pophistorien. Claes-Göran Hederström kan inte minnas ett enda framträdande när han inte sjungit den. Nu fyller han 60 år.

— Bli kultförklarad i det här landet är inte svårt. Det räcker att sjunga samma låt i 37 år, säger Claes-Göran Hederström.

Det är erfarenheten som talar.1968 vann han den svenska Melodifestivalen med Det börjar verka kärlek, banne mej.

Sedan det även blivit en hedersam femteplats vid Eurovisionsschlagertävlingen i London har låten förföljt honom. Förutom att den gick direkt till förstaplatsen på Svensktoppen sålde Banne mig guld på rekordtiden 29 dagar. Och hårfagre Classe från Danderyd blev - något motvilligt - stor idol och tvingades skaffa hemligt telefonnummer för att få vara ifred för alla dyrkande tonårsflickor.

— Det var ganska hysteriskt och blev lite jobbigt för jag tyckte inte jag var speciellt bra. Jag kunde ju inte sjunga...

Den åsikten var dock Claes-Göran Hederström ganska ensam om.

Alltihop hade börjat hemma i Danderyd där Classe, brorsan Lennart och några till hade ett band ihop.

— Vi repade i garaget och var alltså ett äkta garageband, berättar han som på grund av sina eminenta sångresurser utsågs till bandets frontfigur.

Ett skivkontrakt ledde till debut på Svensktoppen 1967 med Den sista valsen. En låt som inte gjorde något större väsen av sig men som senare samma år följdes av två riktiga hits - Nånting fånigt och Fönstret mitt emot som Claes-Göran Hederström sjöng i duett med Mona Wessman respektive Nina Lizell. Men det egentliga genombrottet kom förstås året därpå med segern i Melodifestivalen.

Banne mej föll dock ganska snart ner från Svensktoppen - men inte i glömska.

— Jag kan inte minnas något framträdande jag gjort där jag inte fått sjunga den, säger sångaren som, när hjulen snurrade som snabbast på 70-talet, hade åtta låtar på Svensktoppen, egen tv-show och kallades Sveriges Tom Jones.

Det sistnämnda säger sig dagens Claes-Göran Hederström inte ha något minne av. Trots att det står så i Myggans Nöjeslexikon.

— Men det var ju smickrande. Fast, som sagt, egentligen kunde jag inte sjunga. Jag var en glad amatör. Inte förrän jag passerat de 40 hände något med min röst som gjorde att den lät mycket bättre.

Innan detta mirakel inträffade blev det dock en längre paus i sjungandet.

— Det var inte roligt längre. Därför hoppade jag av artisteriet några år på 80-talet och gjorde andra saker. Jobbade som lärare, hamnarbetare och möbelförsäljare, bland annat.

Lusten att sjunga återvände emellertid och när 80-talet byttes ut mot 90-tal var Claes-Göran Hederström tillbaka på artistbanan. Sedan dess har det bland annat blivit två nyinspelningar av Banne mej. Turnéer och framträdanden på såväl egen hand som i olika artistkonstellationer. Sålunda har han i omgångar varit gäst hos Sten & Stanley. Och ingått i samma schlagerpaket som Pernilla Wahlgren, Charlotte Perelli, Jan Johansen, med flera.

Av de senare årens framträdanden minns han speciellt den bejublade comebacken i melodifestivalsammanhang år 2002:

— På deltävlingen här i Norrköping gjorde jag ett illustert inslag med Banne mej som pausunderhållning. Det var kul.

Tio föreställningar tillsammans med lustigkurrarna Rallygänget på Storan i Göteborg förra hösten var också minnesvärt. Liksom Schlagergalan i Kalmars Folkets Park i våras där Claes-Göran Hederström hade sällskap på scenen av andra schlagerveteraner som Anna Book och Lalla Hansson.

— Annars blir det mest företagsjobb numera. När man ska ha musikkväll på 60-talstema. Då brukar man ringa mig och det är trevligt, tycker Claes-Göran.

Covers på 60-talslåtar är också vad det handlar om på nya plattan som släpptes i februari i år under det bestickande namnet Sega Gubbar.

— Det är jag och de fyra herrarna i sånggruppen Besk som sjunger på skivan. Förutom att vi alla har våra musikaliska rötter i 60-talet, hänger vi fortfarande med. Därav namnet, säger Claes-Göran Hederström hult.

Självklart finns en ny, upphottad version av Banne mej med på plattan. Att få sjunga denna i någon tv-kanals morgonprogram vore en fin 60-årspresent, tycker den blivande jubilaren, som ännu inte bestämt om det ska bli något födelsedagsfirande.

— Mycket talar för att jag kommer att vara bortcyklad. Jag såg en annons där en man undanbad sig all uppvaktning på 60-årsdagen av denna anledning. Jag tycker det låter bra. Och cykel har jag ju.

Monica Frime/TT Spektra

monica.frime@ttspektra.se

GRATTIS Claes-Göran Hederström

Aktuell: Fyller 60 år den 20 oktober.

Yrke: Sångare, artist.

Familj: Döttrarna Cecilia, 37, Pernilla, 29, barnbarnen Jonna, 16, Elis, 1 samt heliga birmakatten Nathalie, 11.

Bor: I Norrköping.

På gång: Företagsjobb.
Gå till toppen