Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kjerstin Dellert fyller 80 år den 4 november

Kjerstin Dellert har vigt sitt liv åt operan men har också hunnit sjunga en del populärmusik mellan varven. Just nu har den blivande 80-åringen fullt upp med en föreställning om den legendariska sopranen Maria Callas.

PRIMADONNA. Med privat konsert och efterföljande middag firar operasångerskan Kjerstin Dellert sin 80:e födelsedag.Bild: PRESSENS BILD
Lite skrämmande tycker hon det är. För egentligen har hon ingen uppfattning om att det faktiskt är 80 år hon fyller.

— Det låter ju så mycket. Fast när jag numera måste visa leg för en generation som inte vet vem jag är börjar jag förstå att jag tillhör dinosauriesläktet, säger Kjerstin Dellert och skrattar gott innan hon tillägger:

— Det är ju heller inte särskilt vanligt att någon vid min ålder håller igång som jag gör med turnéer och egna föreställningar på en egen teater.
Förvisso inte. För om det är någon etikett som inte går att sätta på denna prima primadonna så är det "vanlig". Under en drygt halvsekellång karriär som operasångerska har Kjerstin Dellert inte bara låtit sin stora, klangfulla sopranstämma ljuda över all världens konserthus och operascener, inklusive Stockholmsoperan där hon var engagerad i 27 år. Hon har också bland mycket annat legat elva veckor på Svensktoppen, kommit fyra i Melodifestivalen, uppträtt som Sköna Helena iförd enbart badskum, sjungit en kärleksförklaring till kungen och stött på en hel del rynkade näsor för att hon alltid säger vad hon tycker och mestadels gör som hon vill.

Det hör heller knappast till vanligheterna att någon tar på sig uppgiften att rädda en 250 år gammal bortglömd rokokoteater från total ödeläggelse. Och sedan med stor lidelse och oändlig möda återskapar denna till en högst levande teater som Kjerstin Dellert gjort med Ulrikdals slottsteater Confidencen.

Det är också på skötebarnets scen som högtidsdagen ska firas.

— Jag ska bland annat sjunga evergreens tillsammans med en 50 år yngre partner på scenen — Niklas Andersson. En underbar pojke och den bästa musikalartist vi har i detta land. Och vid pianot sitter Ivan Renliden, en av mina trognaste kumpaner.

Dessvärre blir föreställningen, som också inkluderar en middag tillsammans med de av festföremålet speciellt inbjudna gästerna, sluten. Däremot är alla hugade välkomna att ta del av Confidencens stora höstsuccé "Masterclass" som snart ska ut på turné i landet.
Terrence McNallys pjäs om en sånglektion med 1960-talets stora operadiva Maria Callas har tidigare spelats på Dramaten med skådespelerskan Margareta Krook men aldrig med en sångerska i huvudrollen. Att slå i sig den långa talrollen var en utmaning utan like, menar Kerstin Dellert.

— Den längsta läxa jag haft i hela mitt liv! Men jag kände att jag bara måste visa att en kvinna som kommit upp i åren kan göra ifrån sig minst lika bra — om inte bättre — på en scen som en karl. Just nu är det visst bara Ernst Josephson i "Romeo och Julia" som slår mig med ett par år, skrattar Kjerstin.

— Sedan handlar ju pjäsen om det som jag sysslat med hela livet, fortsätter hon. Men den innehåller också mycket av det jag skulle vilja säga till en yngre generation sångare och som jag kan känna igen mig själv i hos Maria Callas. Som behovet av total disciplin och perfektionism och ödmjukheten inför kompositören bakom verket. Eller som Sixten Ehrling alltid sa: " Sjung som det står i noterna. Det kan aldrig bli bättre än det som kompositören har skrivit".

Kjerstin Dellert har sett och hört Maria Callas "live" vid två tillfällen i början på 60-talet — dels i operan "La Traviata" i Neapel, dels en konsert i Paris
— Hennes sätt att leverera musik var fabulöst. Och vilken karisma! Det går bara inte att beskriva vad som hände när hon kom in på scenen. Det räckte med att hon bara stod där och gjorde ingenting för att publiken skulle bli helt förtrollad.

Chansen att bli likaledes förtrollad av Kjerstin Dellert i "Masterclass" får besökarna på Arbisteatern i Norrköping den 22 november respektive Lorensbergsteatern i Göteborg den 26 november. Troligen blir det fler gästspel på andra scener och platser senare — om inte förr så nästa år vid nypremiären på Confidencen i augusti.

Efter turnén väntar de traditionella jul— och nyårskonserterna på nämnda scen med allt från kammarjazz till stor opera på programmet. Den kombinerade sångaktrisen och teaterchefen kommer som vanligt att medverka. Precis som hon gör vid ungdomsfestivalen i maj, det ännu inte spikade Mozart-jubiléet och en rad andra evenemang. Lika självklara som att Kjerstin Dellert själv varje torsdag under maj och juni leder de välbesökta visningarna på Confidencen. Hur mycket hon jobbar har denna blivande 80-åring och uttalade arbetsnarkoman ingen aning om.

— Men en 50, 60 föreställningar om året gör jag nog.

Efter "Masterclass" har hon egentligen ingen drömroll kvar. Fast:

— "Carmen", som jag sjungit hundratals gånger, skulle jag vilja göra igen. Dels för att åter få spela mot min käre vän och kollega hovsångaren Ragnar Ulfung. En mera passionerad och fantastisk "José" finns inte! Dels för att rollfiguren Carmen inte faller in i någon mall utan gör som hon vill och precis är den käringen mot strömmen som jag alltid varit.

Dessvärre klarar varken hennes eller kollegans röst en hel Carmen-föreställning längre. Det är för mycket begärt av två sångare på snart 79 respektive 80 vårar.

— Fast någon scen skulle kanske gå bra, säger Kjerstin Dellert hoppfullt.

Monica Frime/TT Spektra

monica.frime@ttspektra.se

GRATTIS Kjerstin Dellert

Aktuell: Fyller 80 år den 4 november.

Yrke: Operasångerska, teaterchef.

Familj: Maken Nils-Åke Häggblom, sonen Totte, sonsönerna August, 24 och Oskar 25, bedlingtonterriern Schatzy, 13, katterna Katt och Tiger, två hönor, 12 gäss och en nästan tam räv.

Bor: På Lunda gård utanför Sigtuna.

I dagarna: Turné med föreställningen "Masterclass".
Gå till toppen