Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skog i Smedjebacken blir skyddat område

Länsstyrelsen lägger till fler områden på Natura 2000-listan. För Svalövs kommuns del handlar det om 26 hektar skog i området Smedjebacken.

- Det är ett uppdrag från naturvårdsverket att öka lövskogsarealen över hela Skåne, säger Thomas Arnström på samhällsbyggnadskontoret.

Söderåsen, Klöva hallar och Hallabäckens dalgång är kommunens tre största Natura 2000-områden. Sedan finns det flera områden runt Söderåsens så kallade sluttningszon. Där ligger även Smedjebacken.

Till villkoren för Natura 2000-områden hör ett långsiktigt skydd. Ägandeförhållande är ett av sätten att garantera insatsen på lång sikt. Smedjebacken ägs av Region Skåne och ingår i Krooks donation.

Natura 2000 är ett nätverk av värdefull natur i EU. För Sveriges del finns en brist på bokskog av örtrik typ samt lind-lönnskogar i sluttningar och raviner. Definitiva beslut om vilka områden som ska ingå i Natura 2000 är försenat.

- Det skulle ha varit klart för tre år sedan men har kompletterats i omgångar. Nu befinner det sig i slutfasen, säger Thomas Arnström.

I och med tillägget av Smedjebacken omfattas omkring ett tusen hektar av Svalövs kommun av Natura 2000. Som en jämförelse kan nämnas att hela Söderåsen omfattar omkring tolv tusen hektar. Kostnaderna för skyddet av lövskogen står EU för.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen