Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tradition med tidig julmarknad i Stenestad

Byamarknaden hålls till helgen för tredje året i rad.

Sixten Delin och Åke Hermansson sätter upp stånden inför julmarknaden.Bild: ALF SJÖGREN
— Nu är det tradition, konstaterar Karin Bengtsson.

I kaffestugan Mormors bod är prydnadstomtarna redan framme och förberedelserna för årets marknad är i full gång. Arbetsuppgifterna fördelas över en kopp kaffe.

— Ska jag både sälja korv och guida i kyrkan? Ska jag ta korven med till altaret då, undrar Sixten Delin skämtsamt.

Årets marknad har som vanligt ett utbud med stark lokal förankring. Ingredienserna i sylt och bakverk som säljs kommer från bygden.

— Det är en gammaldags marknad med hemmagjort av fin kvalitet. Alla bär och frukter är plockade här uppe.

Redan i juli delade Karin Bengtsson ut reklamlappar om julmarknaden till kaffestugans gäster. Julmarknad och tomte redan i början av november har sitt berättigande, menar hon.

— Det är tidigt men det är levande landsbygd det handlar om.

Det krävs engagemang för att hålla bygemenskapen vid liv och Stenestad är en ort med många engagerade invånare. Flera av ortens föreningar är också inblandade i marknaden.

Klockan 11-17 under fredagen den 11 november till på söndag är hela Stenestad på fötter längs huvudgatan med ett dussin stånd. Nytt för i år är att en tomte kommer att närvara alla tre marknadsdagarna. Guidad tur i kyrkan eller åktur med häst och vagn finns det möjlighet till som vanligt. Förra året uppskattades antalet besökare till närmare 2 000 personer under marknadsdagarna.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen