Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anni-Frid Lyngstad fyller 60 år den 15 november

ABBA-sångerskan Anni-Frid Lyngstads liv har präglats av tvära kast mellan stor glädje och stor sorg. Hon är en av världens mest berömda personer, har tjänat en förmögenhet och efter giftermålet med en prins år 1984 kan den blivande 60-åringen dessutom titulera sig prinsessa.

Anni-Frid Lyngstad.Bild: HENRIK MONTGOMERY/Pressens bild
Enorma framgångar och stor lycka. Djup förtvivlan och nattsvart sorg. Det har varit tvära kast mellan topparna och vågdalarna i det närmast osannolika liv hon levt hittills, Anni-Frid Lyngstad. Sångerskan som föddes som dotter till en norsk så kallad tysketös, blev världsstjärna och till sist prinsessa.

På tisdag fyller hon 60 år. I den mån det blir något firande ska detta enligt uppgift ske "helt privat" i enlighet med den tillbakadragna livsstil som varit prinsessan Anni-Frid Reuss von Plauens signum de senaste 15 åren.

Trots detta finns det tecken som tyder på att det kan vara dags att lyfta något på förlåten. Den 5 december släpps nämligen Frida The DVD - en box som förutom de fyra soloplattor Anni-Frid Lyngstad gjort också innehåller en dvd med en exklusiv intervju som spelades in i somras i Schweiz.

Med berget Matterhorns välkända sockertoppssiluett som effektfull bakgrund berättar Anni-Frid Lyngstad, enligt vad som utlovas, mycket öppenhjärtigt om ett exceptionellt liv och en fantastiska artistkarriär.Det hela tog fart i tv-programmet Hylands hörna 1967 när den då 22-åriga tvåbarnsmamman Frida, gift med musikern Ragnar Fredriksson från Eskilstuna, med klangfull stämma sjöng sig in i svenska folkets hjärtan.

Anni-Frid, som hon egentligen heter, var resultatet av en förbindelse mellan en 19-årig norska och en tysk officer och föddes i Narvik 1945. 18 månader efter födseln fick hatet mot "tysketöserna" Fridas mor och mormor att fly till Sverige där de slog sig ner i Torshälla. Två år senare dog mamman och Anni-Frid togs om hand av sin mormor.

Sjöng och trallade gjorde lilla Frida jämt. Första gången offentligt på en Röda Kors-fest 1956.

Två år senare fick den enligt lagen alldeles för unga men välljudande 13-åringen jobb som vokalissa i ett dansband. Det första av ett antal som avverkades i rask takt, liksom giftermål och barnafödande innan det stora genombrottet kom med framträdandet i Hylands hörna.
Trots kontrakt med EMI gick skivkarriären trögt. Som live-artist gjorde dock Frida bättre ifrån sig. Men riktigt bra blev det inte förrän Charlie Norman en kväll 1970 presenterat henne för en musikerkompis vid namn Benny Andersson.

Ett möte som i dubbel bemärkelse resulterade i ljuv musik när Anni-Frid och Benny slog sig samman med ett annat musikaliskt par, Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog, och bildade en sånggrupp som fick heta ABBA efter de sammanfogade initialerna i deras förnamn. Därefter dröjde det inte länge förrän första kapitlet i en fantastisk framgångssaga skrevs i Brighton.

Efter tio år på världstoppen och 250 miljoner sålda skivor fick dock sagan ett abrupt slut när ABBA-kvartetten sprängdes 1982.

Då hade redan Frida så smått inlett sin solokarriär med London som bas. I februari 1982 kom hennes första engelskspråkiga album med Phil Colllins som producent. Två år senare kom nästa platta.
Men vid det laget hade Frida, mätt på framgång, dragit sig undan offentligheten och funnit nya värden i livet. Inte minst i kampen för en bättre miljö som hon oförtrutet fortsatt genom åren.

— Mitt miljöengagemang är ingen hobby eller en andra karriär. Det är ett sätt att leva som kommer rakt från hjärtat, har Frida upprepat mer än en gång.

Ett starkt stark stöd i kampen fick Frida 1984 när hon träffade Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen. Arkitekt och tyskättad prins med svenskfödd mor och sommarställe i trakten av Glumslöv i Skåne. Paret gifte sig 1984 och slog sig ned i Freiburg i Schweiz där Frida blev älskad styvmamma åt prinsens båda då tonåriga tvillingdöttrar.

15 lyckliga år fick Frida och hennes prins tillsammans innan cancern hösten 1999 ändade hans liv. Året innan hade Fridas 30-åriga dotter Lise-Lott omkommit i en bilolycka i USA. Två fruktansvärda trauman med mindre än ett år emellan. Det skulle tagit knäcken på de flesta. Men inte på Frida.

— Jag är en väldigt stark kvinna. Det har jag förstått. Sedan har jag en mycket stark gudstro. Egentligen är det väl det som har hjälpt mig, sade hon till Expressen i samband med att hon bevistade premiären på Björn och Bennys succémusikal Mamma Mia i Toronto i maj år 2000.
Parallellt med miljöengagemanget har Frida i många år ägnat sig åt kampen mot drogmissbruk genom att arbeta för den internationella antidrogstiftelsen Mentor där hon sitter i styrelsen tillsammans med bland andra drottning Silvia.

Alla trodde att det inte fanns rum för annat än välgörenhetsarbete i Fridas liv när soloalbumet Djupa andetag plötsligt dök upp på skivdiskarna 1996 till stor glädje för alla Frida-fans. Efter det har hon dock nöjt sig med att framträda på andras plattor. Som förre Deep Purple-musikern Jon Lords Beyond the Notes som kom i fjol.

Ungefär i samma veva som uppmärksamma betraktare noterade att det varma leendet från lyckligare dagar återvänt till Fridas läppar. Och att besöken i hemlandet och framförallt Skåne blivit allt frekventare på sistone. Om detta har något att göra med mötet häromåret med en skånsk greve och motorcykelentusiast vid namn Raoul Hamilton vill vi låta vara osagt. Ett stort grattis och lycka till är i alla fall på plats. TT Spektra

GRATTIS Anni-Frid Lyngstad

Aktuell: Fyller 60 år den 15 november.

Yrke: Sångerska, prinsessa.

Familj: Sonen Hans, 42, styvdöttrarna och tvillingarna Henriette och Pauline, 33.

Bor: I Schweiz och Skåne, bland annat.

Aktuellt: Frida The DVD.
Gå till toppen