Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Martin Forsström fyller 35 år den 18 november

Han fyller 35 år på fredag, hustrun gjorde sammalunda för en månad sedan och de har just flyttat in i en ny lägenhet. Med andra ord — ett perfekt läge för trippelfirande.

— Vi tänker slå ihop födelsedagskalasen och inflyttningsfesten till ett enda jättepartaj och samla alla vänner som vi som slutkörda småbarnsföräldrar inte lyckats äta middag med på länge, säger en förväntansfull Martin Forsström.

Några solvarv har onekligen passerat sedan han halkade omkring som Stjärnan i 90-talets tv-såpor. Först som den snällvelige Felix i Rederiet. Sedan som den kärlekskranke läkaren Lasse i OP7. Och till sist som den reko polisaspiranten Johan i Aspiranterna.

Mest minnesvärda var de två och ett halvt åren med Rederiet.

— Det var svårt att fatta hur stort det var, när man hamnade på förstasidan i seriösa Dagens Nyheter för att man fått en roll i en tv-serie. Men det var en rolig resa, tycker han som kallades Sveriges Brad Pitt.

Aspiranterna höll en kvalitet som gjorde det till en fröjd att arbeta med serien. Men bästa manus hade Kanal 5:s sjukhussåpa OP7, menar Martin.

— Tyvärr gjordes den i ett vansinnigt tempo. Som mest hade jag 21 scener på en och samma dag. Det fick mig att flagga ut till sist.

Det sistnämnda har spelat en viss roll när Martin Forsström på senare år gått från att vara enbart skådespelare till dagens mångsidige film- och tv-makare som hellre befinner sig bakom kameran än framför. Ett uppmärksammat exempel på detta är ungdomsthrillern Kyrkogårdsön som han både skrivit manus till, regisserat och producerat i eget bolag.
Martin Forsström med hustrun Lina och barnen Majken och Harry.Bild: Micael Engström/IBL
Efter rekordkort inspelningstid — 19 dagar — gick filmen upp på biograferna i september i fjol. Om kritikerna var något ljumma blev mottagandet från den ungdomliga publiken desto mera entusiastiskt.

— Och att målgruppen gillar filmen är ju det viktigaste, påpekar Martin som sedan dess varit med Kyrkogårdsön på filmfestivalerna i såväl Cannes som Berlin med positivt resultat.

Filmskådespelaren Martin Forsström har dock inte helt försvunnit från bioduken. Om man befinner sig i Australien eller Nya Zeeland just nu kan man se honom som rysk kosmonaut i den engelska filmen Making Waves.

— Den ska visst till arabländerna härnäst. Man lär ju gillar romantiska komedier av den här sorten där, säger Martin fromt.

Rollen fick han genom den agent han skaffade sig när han år 2000 på vinst och förlust for till London för att pröva lyckan i den tuffaste av teatervärldar.

— Jag hade drabbats av någon slags variant på 30-årskris och frågade mig vad jag egentligen höll på med. Ville se hur långt det bar.

Efter idogt audtion-spring och engelskalektioner för talpedagog bar det hela vägen till scenen på Union Theater och en roll i pjäsen Straw men. Medverkan i två kortfilmer hanns också med innan en nöjd och på erfarenheter rik Martin nio månader senare återvände hem till Stockholm för att bland annat bli pappa.
Sedan en tid tillbaka har Martin Forsström åter klippkort på Londonflyget. Festivalbesöket i Cannes i våras gav honom nya ingångar till brittiska filmbolag. Något som underlättat när han gått runt och presenterat sitt senaste projekt — en manusidé till en långfilmsthriller för vuxna och som ett engelskt-amerikanskt produktionsbolag för närvarande visar ett gediget intresse.

— Man vill att jag ska göra ett första riktigt manusutkast. Men även om dom köper manuset betyder det inte att det automatiskt går till produktion. Men jag har i alla fall kommit så långt att jag jobbar tillsammans med en distributör som gillar projektet och som letar samarbetspartners. Blir det sedan antaget kan allt hända.

Någon egen liten roll i filmen, om den blir av, räknar han dock inte med.

— Projektet är för stort. De som eventuellt tar det vill ha namnkunnigt folk. Internationella stjärnor. Om jag får sålt manuset är jag mer än nöjd med att få stå i eftertexterna som manusförfattare, skrattar Martin.
Någon arbetsbrist lider han annars inte av. Det blir mycket beställningsfilm. Just nu bland annat åt kulturförvaltningen i Stockholm. Och inom kort bär det av ner till södra Frankrike för att tillsammans med en vän spela in en kortfilm.

— Det är en bisarr liten Roald Dahl-historia om en mäklare som hamnar i ett drömläge när han ska sälja ett slott i Provence. Det är bara det att något är väldigt snett med drömläget, berättar Martin.

— Jag fick blodad tand i somras när jag var inspelningsledare och projektledare för SVT:s Stjärnorna på slottet. En fantastiskt rolig 2005-års-variant på Här har du ditt liv med bland andra Mona Malm, Börje Ahlstedt och Sven-Bertil Taube och som kommer att visas i mellandagarna i jul.

Apropå jul — vad står på Martin Forsströms önskelista?

— Att få göra enkel och bra barnteater för att det är så otroligt roligt. Inte minst nu när man har barn själv och får feedbacken hemifrån.

Monica Frime/TT Spektra

GRATTIS Martin Forsström

Aktuell Fyller 35 år den 18 november.

Yrke: skådespelare, manusförfattare, regissör, producent.

Familj: Hustrun Lina, barnen Harry, 5, och Majken 1,5 år.

Bor: I Stockholm.

På gång: Göra film åt kulturförvaltningen.
Gå till toppen