Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Curre Lindström fyller 65 år 26 november

Egentligen hade Curre Lindström, 65, tänkt lämna ishockey bakom sig för att få tid till att njuta av livet. Men ett erbjudande om att träna finska storklubben Jokerit fick honom att tänka om.

ÅTER PÅ HAL IS. Curre Lindström är tränare för finska klubben Jokerit.Bild: PRESSENS BILD
Efter all turbulens det senaste halvåret var det tänkt att födelsedagen skulle avnjutas i lugn och ro tillsammans med sambon på exotiska Zanzibar. Allting var också klappat och klart när ödet plötsligt satte krokben för resplanerna.

— Jag kan inte resa. Samma dag jag fyller år har vi match.

Sällan har någon låtit så jublande glad över att behöva byta en garanterat solig ö i Indiska oceanen mot ett lika garanterat novemberruskigt Helsingfors. Men, som den nyblivne ishockeytränaren i finska storklubben Jokerit Curre Lindström säger:

— Får man som en skänk från ovan en jobbchans till ett par veckor innan man motvilligt tänkt gå i pension så är det bara att tacka och ta emot.

I 45 har ishockeyn varit hans liv. Innan dess regerade fotbollen. Att själv skyffla en boll eller puck framför sig har dock aldrig varit lika intressant som att träna och leda ett lag.

— Som pojklagsspelare var jag en halvdålig målvakt och skulle aldrig bli något annat, det insåg jag snart, berättar han. Så från och med att jag var 15 år övergick jag till att träna mina jämnåriga kompisar. Det var mycket roligare.
Att Curre Lindström skulle bli lärare var också ett beslut som fattades i unga år. Samtidigt som han utbildade sig på gamla folkskoleseminariet i Stockholm var han tränare för knattefotbollen i Hammarby. 1961 fick han i uppdrag att träna de yngre grabbarna i klubbens ishockeydivision.

— Intresset för ishockeyn hade kommit med åren och blev knappast mindre under de elva år jag ledde ungdomshockeyn i Hammarby.

Elva år senare var det dags att ta sig an klubbens stora grabbar. Fyra år senare väntade Södertälje, sedan Huddinge och juniorlandslaget. Även en sejour i Vikingarna hanns med innan Curre 1985 gjorde ett inhopp som förbundskapten i Tre kronor och vann VM-silver 1986. Samma år valde magister Lindström att efter 25 år kliva ner från katedern för att satsa allt på hockeyn. Året därpå, i samarbete med Tommy Sandlin, blir det VM-guld. Och ett OS-brons 1988.
Sedan följer bland annat två och ett halvt år i schweiziska Kloten och två år i München. Efter en ny vända i Södertälje blir Curre Lindström finsk förbundskapten 1993 och stor hjälte när han följande år tar Finland till VM-final. När Finland under hans ledning tar sitt första VM-guld någonsin 1995 upphöjs han till gud.

Efter några år som omåttligt populär ambassadör för finsk ishockey kan han för tredje gången titulera sig förbundskapten när han 2001 skriver på för Lettland. Efter att fört landet till en bragdseger mot Ryssland i en VM-match blir han hjälte även här.

Curre Lindström hinner återvända till Finland 2004 som tränare för klubben Ilves när den svenska ekobrottsmyndigheten i februari i år gör ett tillslag mot ett företag som bär hans namn, men som drivs av några "vänner". Dessa misstänks för grovt skattebrott. Trots Curre Lindströms försäkran att han enbart varit pr-man och dörröppnare för företaget åtalas även han för att ha lurat staten på 14 miljoner kronor — men frias sedan helt.
När han i våras fick en intresseförfrågan om att träna ett ryskt lag tackade han nej. Dock inte på grund av skatteaffären.

— Jag hade kommit fram till att jag inte behövde ta något mer jobb. Att det var dags nu att gå vidare och göra andra saker. Inte minst att njuta av livet.

Födelsedagsresan till Zanzibar skulle bli en början på detta nya, hockeyfria, liv.

Men så ringde Jokerit. Klubben som spelar i finska motsvarigheten till Elitserien hade hamnat i akut tränarkris.

— Jag fick nio timmars betänketid, suckar Curre. Och då tänkte jag som så, att Jokerit är Finlands största och mest folkkära hockeyklubb, men också det lag som alla vill slå. Så det blir tufft. Å andra sidan — med tillgång till så mycket kvalitet som Jokerit har i sina spelare — var detta en otrolig möjlighet. Inte bara för mig att ta en personlig revansch, utan att få fortsätta ett tag till med något som jag, efter 45 år, tycker är himla kul.

Kontraktet med Jokerit löper till den 24 april nästa år. Vad händer sedan?

— Dörren är öppen för alla möjliga förslag, skrattar Curre. Men förhoppningsvis blir det mer golf. Jag började spela för sex år sedan och är ingen fanatiker men tycker det är väldigt roligt. Man kommer ut i naturen och träffar en massa trevliga människor.

Curre Lindström hoppas också kunna fortsätta ett tag till med föredragsverksamheten om ledarskap som han startade 1986. Till dags dato har han hållit 1 200 föredrag i 14 länder inklusive Kina och USA.

— Jag har aldrig marknadsfört detta utan det har varit som ringar på vattnet i samband med hockeyframgångarna. Men jag fortsätter gärna. Att jobba med människor tröttnar jag aldrig på.

Monica Frime/TT Spektra

GRATTIS Curre Lindström

Aktuell: Fyller 65 år den 26 november 2005.

Yrke: Mellanstadielärare, ishockeytränare, förbundskapten.

Familj: Sambon Desirée Hallström, döttrarna Louisa, 27 och My, 24.

Bor: I Saltsjö-Boo utanför Stockholm och i Helsingfors.

Just nu: Träna Jokerit inför mötet med Saipa på födelsedagen.
Gå till toppen