Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höjda hyror på Citadellet

Sedan Statens fastighetsverk tog över ansvaret för hyrorna på Citadellet efter kommunen har näringsidkarna fått rejäla hyreshöjningar. Kontrakten gick ut den siste september och en del hyresgäster håller ännu på med förhandlingar med fastighetsverket.

Värst drabbades Hemslöjden Skåne AB som presenterades med en hyreshöjning på flera hundra procent en vecka innan det gamla kontraktet gick ut. Den ursprungliga månadshyran på 2 800 kronor steg till 10 250 med motiveringen att det var en mer marknadsmässig avgift. Den låga hyran var kopplad till ett avtal med kommunen där Hemslöjden förband sig att ha ett sommarcafé som motprestation.

Det nya hyresförslaget från Statens fastighetsverk avvisades på en gång av förbundet.

— Vi har inga marginaler och klarar inte en månadskostnad på omkring 10 250 kronor, säger Elizabeth Möller, styrelseordförande för Hemslöjden i Skåne.

Förhandlingar pågår som bäst och Hemslöjden har fått ett nytt bud att ta ställning till.

Svenska fastighetsförvaltningens förvaltare Kent Linderholm hänvisar till en marknadsudnersökning samt att verket inte tar över kommunens kontrakt. När det gäller Hemslöjden säger han också att lokalen egentligen är större än det tidigare avtalet nämner.

— De har haft delar av lokalen hyresfria. Deras hyresavtal låg på 102 kvadratmeter men huset är på 246 kvadratmeter.

Fastighetsverket tar inte hänsyn till tidigare avtal mellan kommunen och olika hantverkare.

— Vi var inte delaktiga i det gamla avtalet. Det var tecknat av andra parter. De kunde kanske ha gissat sig till att subventioner som kommunen gav inte skulle lämnas, säger Kent Linderholm.

Mats Wilhelmsson driver Landskrona Slott AB med restaurang och festvåning. Liksom Hemslöjden Skåne säger han att verksamheten måste flytta eller upphöra om de nya hyrorna blir verklighet. Landskrona Slott AB fick en fyrtioprocentig hyreshöjning. Avtalet gick ut i september och något nytt kontrakt är fortfarande inte skrivet.

— Det är oacceptabelt. Går det igenom så får de driva det själv. De marginalerna finns inte här, säger Mats Wilhelmsson.

Landskrona Slott AB har lagt ett bud och hoppas fortfarande på en lösning.

— Det är klart vi ska betala hyra men det måste vara rimligt, säger han.

Kent Linderholm vill inte diskutera Mats Wilhelmssons fall med hänvisning till att förhandlingar pågår.

Finns det andra intressenter för lokalerna på Citadellet?

— Nej, men det finns en potential för utveckling, säger Kent Linderholm.

Bernd Spanowsky är en annan hyresgäst på Citadellet. Han driver ett bokbinderi. I oktober fick han en trettioprocentig hyreshöjning.

— När de sa upp kontraktet för tio månader sedan väntade man sig information men inte förrän fjorton dagar innan det nya kontraktet skulle gälla presenterades den nya hyresnivån.

Den kritiken tar Kent Linderholm på sig.

— Jag kan hålla med om att vi inte riktigt hann med. Där borde vi ha varit lite snabbare.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen