Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bandet — King Koole

25 år för respekt med sig. Vuxna King Koole repar fortfarande även om det på senare år går längre tid mellan spelningarna.

Taklampan som har formen av ett hjul sprider ett skumt sken i det trånga rummet. Krister Karlsson rättar till cowboyhatten innan han slår sig ner för att bläddra i urklippsboken med brun pärm. Urklippen är på väg att få samma bruna nyans som omslaget. Första klippet är från 1981. Bandet The Action spelar på Toftaskolan. Efter fem år av namnbyten föddes namnet King Koole för lite drygt 20 år sedan. Namnet kommer från ett uttryck en av bandmedlemmarna tog med sig hem från lumpartiden. Krister Karlsson är den ende som varit med alla 25 åren.

— Vi började när vi gick i nian. Mats Bengtsson var musiklärare på skolan då så man kan säga att han startade bandet, minns han.

Då var medelåldern 15 år. Nu närmar den sig 40. Men även om rynkorna i medlemmarnas ansikten blivit fler håller de fast vid musiken och träffas fortfarande en gång varannan vecka för att repa.
Musiken har genom alla år varit rock'n'roll. Med tre sångare i bandet tillsammans med tre gitarrister blir det melodiös rock. I början bestod repertoaren mest av egna låtar men på senare tid väger coverlåtarna över. Bandets enda skivsläpp kom i början av 1990-talet i form av en ep i singelform med tre spår däribland låten "Hot love". Just i det skedet förolyckades en av bandmedlemmarna i en tragisk bilolycka.

— Då tappade vi allt, säger Krister Karlsson.

Bandet reste sig på nio men numera drar de sig inte för att kalla sina träffar lika mycket för herrklubb som för repetitioner. När de träffas blir det mycket snack om allt möjligt annat men musiken finns alltid där.
Förr kunde King Koole höras ute på pubar och andra nöjeslokaler men under de senaste åren har det varit förhållandevis ont om offentliga spelningar. Istället har man koncentrerat sig på privata fester och bröllop. På ett år hinner de med fem-sex spelningar.

— När vi spelade som mest i början på 90-talet var vi ute två-tre gånger i veckan, säger Sven Johansson.

— De ställen vi brukade spela på finns inte kvar längre. Det är en orsak till att vi inte är ute mer. Förr var vi lite av husband på Holger Danske i Helsingör, säger Krister Karlsson.

Att materialet dragit sig mot coverhållet är inget de verkar sörja. Flera av medlemmarna skriver eget hemma på kammaren men när de repar in något nytt med bandet handlar det alltid om covers.

— Det vi skriver själv tar längre tid att repa in. Vi har inte den tiden, förklarar Krister Karlsson.

Och vilken är den mest önskade covern?

— Sweet home Alabama... Man kan bli rätt trött på den. Annars spelar vi allt mellan vals och hårdrock, säger Sven Johansson.
Numera får man nog kalla King Koole för hobbyband. För 15 år sedan, innan medlemmarna stadgat sig, fick inget komma i vägen för bandet. Då var King Koole mer som en familj.

De ser med fasa på den musik som spelas i dag och det de ser som det oäkta i dagens musik.

— Vi är äkta, säger Krister Karlsson.

Hur firar bandet sina 25 år? Om man frågar King Koole kan ingen av medlemmarna svara. Det har varit på tal att samla några gamla ängelholmsband för en nostalgikväll men inget har hänt. Inte än i varje fall.

— Bandet har kanske ett 25 års jubileum men det är något vi försöker låtsas att vi inte vet om. För annars kan det bli tal om dinosaurierock, säger Sven Johansson och skrattar.

King Koole

Namn: King Koole
Medlemmar: Krister Karlsson (munspel, sång, gitarr), Göran Sjöberg (bas), Peter Karlsson (trummor), Magnus Karlsson (gitarr, sång), Sven Johansson (sång, gitarr).
Bor: Hjärnarp, Munka Ljungby, Spannarp, Ängelholm.
Spelar: Rock'n'Roll.
Spelat sedan: 1981.
Influeras av: Gammal hårdrock, Bob Dylan, Lynyrd Skynyrd, blues.
Utgivet material: En ep i singelformat.
Värsta spelning: Har blivit ett antal genom åren. En var på en pizzeria i Teckomatorp där det någon vecka innan varit skottlossning utanför. Bandet ville inte spela men hade skrivit på ett kontrakt. När de skulle hem var nycklarna till bandbussen borta, sedan ville bussen inte starta så Sven Johansson drog hem den med sin personbil som var rätt trött efter den strapatsen.
Antal groupies: Svårt att svara på. Det har varit en del genom åren.
Gå till toppen