Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Värnen på Bjärehalvön avyttras

Försvarets kustvärn har tappat sin militära betydelse. Omkring 75 värn på Bjärehalvön ska avyttras. Under andra världskrigets första år byggdes fler än 1 000 betongvärn längs den skånska kusten. Per Albin-linjen, som den kallades efter dåvarande statsministern Per Albin Hansson, sträckte sig från Båstad till Vieryd i Ronnebys kommun. Syftet med värnen var att hindra båtar och trupper att nå land.

Kustvärnen har för länge sedan tappat sin militära betydelse och försvarets fastighetsavdelning, Fortifikationsverket, har påbörjat arbetet med att avyttra värnen. Nu har turen kommit till de omkring 75 värnen på Bjärehalvön.

— Vi har kontaktat alla markägare, säger projektledaren Peter Backman.

Det har varit ett omfattande arbete som pågått i flera veckor under hösten.
Det finns tre sätt att avyttra värnen. Det första och vanligaste sättet är att plombera värnen med betong. Det andra är att överlåta värnet i befintligt skick till markägaren.

— Då får markägaren söka bygglov för det nya ändamålet, säger Peter Backman.

Värnen kan bland annat användas som matkällare eller förvaringsplats för fisknät.

Det tredje alternativet är att helt riva värnen. Flera värn är i dåligt skick och kan utgöra en fara för personer som rör sig i där de finns.
Allan Pålsson är en av handläggarna som åkt runt på Bjäre för att lokalisera alla värn och kontakta markägare. Situationen på Bjärehalvön är speciell:

— Hälften av värnen ligger i naturreservat och inom strandskyddat område, säger Allan Pålsson.

I går besökte han ett antal värn tillsammans med representanter från länsstyrelsen. Syftet var att undersöka hur man ska ta sig fram till värnen utan att skada omgivningarna.

— Där vi inte kan gå in med för stora maskiner måste vi använda helikopter.

De första värnen kommer att avyttras under våren. Allan Pålsson bedömer att 95 procent kommer att gjutas igen.
Skånelinjen bestod av tre olika grundvärn: kulsprute-, kanon- och observationsvärn. Avståndet mellan värnen varierade beroende av naturliga hinder och invasionshot. De senaste åren har flera värn fungerat som erosionsskydd på stränderna. Badgäster tycker att det är skönt att sola intill dem. Många tycker att de gamla värnen har ett kulturhistoriskt värde och uppskattar att de blir kvar.
Gå till toppen