Annons

Annons

Kultur

Djur möter snäll konstnär

Fyra konstnärer, varav två från Helsingborg, har tilldelats Edstrandska stiftelsens stipendium. Välförtjänt, konstaterar Linda Fagerström, men stiftelsens ordförande kunde gjort bättre ifrån sig på prisceremonin.

Edstrandska stiftelsens stipendium är ett av de största i den svenska konstvärlden. Årets stipendiater Henrik Håkansson, Ola Pehrson, Annika Ström och Astrid Svangren fick vardera 200 000 kronor vid prisutdelningen i lördags. Att valet fallit på just dessa konstnärer utgör kanske ingen stor överraskning; de är välkända men ändå tillräckligt oetablerade för att kunna motiveras som stipendiater. För Edstrandska Stiftelsens ordförande Mikael Roos, som överlämnade stipendierna vid prisceremonin, verkade de dock förvånansvärt främmande. Henrik Håkansson, sade han, intresserar sig för djur: fåglar - "och där var nån insekt också…?" I prismotiveringen till Astrid Svanberg meddelade han att "vi försökt säga nåt snällt om dig här…" och Ola Pehrson "vet jag inte hur du ser ut, men är du närvarande?" Att en representant för ett så inflytelserikt och eftersträvansvärt pris som Edstrandska uttrycker sig så är häpnadsväckande - särskilt vid ett så högtidligt och för konstnärerna viktigt ögonblick. Vi var många i publiken som höjde ögonbrynen, skruvade på oss, skrapade med fötterna och hoppades på en kort ceremoni. Ett verk av varje konstnär visades under prisutdelningen, och de kommer att finns kvar som en miniutställning under några månader i F-rummet på Malmö Konstmuseum. Två av konstnärerna har sina rötter i Helsingborg, nämligen Annika Ström (född 1964) och Henrik Håkansson (född 1968). Den senare visade på Dunkers Kulturhus för ett år sedan en stor utställning som satte fåglar och fåglars flykt i fokus på ett högteknologiskt men samtidigt högst poetiskt sätt. I verk med fåglar, insekter och kräldjur ifrågasätter han människans särställning som överlägsen primat och framhåller djurens livsföring som fullgott alternativ. Kanske är biets liv mer meningsfullt och rikt än genomsnittsmänniskans, kanske behöver också grodor discodans?

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy