Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Lena Philipsson leder Melodifestivalen

Melodifestivalen 2006 leds av någon som vet hur det känns att vinna. Lena Philipsson blir ensam programledare. — Det var svårt att tacka nej, det är en sådan rolig uppgift, säger hon.

Lena Philipsson har som artist vid ett flertal tillfällen visat framfötterna i Melodifestivalen. Nu väntar en ny roll i programmet, som programledare.Bild: JESSICA GOW/PrB
I år krävdes det tio programledare för att leda de fyra deltävlingarna och finalen i Melodifestivalen. Nästa år går uppdraget till en enda person, Lena Philipsson, som fyller 40 år nästan exakt en månad innan Melodifestivalen drar igång i februari.

— Det ska bli jättespännande och jätteroligt, men lite nervöst också, säger hon.
Få svenska artister är så förknippade med Melodifestivalen som Lena Philipsson, som förutom vinsten med "Det gör ont" 2004 slog igenom i tävlingen 1986 och sedan dess har tävlat ytterligare en handfull gånger som artist och låtskrivare.

Men nu tycker hon sig ha tävlat färdigt på ett tag och blir hellre programledare.

— Det gick ju så himla bra sist jag var med. Så det känns inte aktuellt att kasta sig in i tävlingen igen.
SVT letade efter en enda programledare och valde snabbt Lena Philipsson, som grunnade ett tag på erbjudandet innan hon tackade ja. Hon är relativt orutinerad i rollen och har förutom ett inhopp som gästprogramledare i just Melodifestivalen 2003 aldrig lett ett tv-program.

— Hon är så proffsig så hon kommer att lösa det här på bästa sätt. Hon har ju gjort en krogshow där hon har publikkontakt och inte bara sjunger, så vi kommer förhoppningsvis att plocka fram lite oväntade sidor hos henne, säger Per Blomquist, Melodifestivalens producent.
Vad är mest nervöst, tävla eller vara programledare i Melodifestivalen?

— Som programledare slipper jag ju tävlingsmomentet, vilket jag alltid har tyckt varit jobbigt. Som programledare utsätts jag istället för röstningsmomentet, vilket jag tycker är nervöst när det är teknik inblandat, Men jag hoppas att det ska flyta på som det är tänkt, säger Lena Philipsson, vars sambo, Martin Björk, programledare i Kanal 5, nog kan komma med goda råd.

— Vi får väl se, jag får säkert några råd när det börjar närma sig, säger hon med ett snett leende.
Vad har du för programledarförebild?

— Jag tycker om när en programledare är naturlig och känns bekväm. Peter Jihde är en sådan. Det är väl min förebild.

Lena Philipsson blir nu inte helt ensam på scenen. Per Blomquist flaggar för att hon kommer att få sällskap i någon form.

— Lena kommer att vara programledare, sedan kanske det kommer att dyka upp fler människor på ett eller annat sätt, tror jag.
En annan nyhet inför nästa års Melodifestival är att Andra chansen skrotas som eget program. Istället kommer treorna och fyrorna från respektive deltävling göra upp om två extra finalplatser i ett specialprogram av "Tv-huset" i SVT. Ett upplägg som användes 2003.

— Vi tyckte det var jättebra 2003, så det är kanonbra att köra det på det sättet nu igen, säger Christel Willers, projektledare för Melodifestivalen.

Melodifestivalen 2006 inleds i Leksand den 18 februari, men final en månad senare i Globen i Stockholm. TT Spektra
Mikael Forsell

mikael.forsell@ttspektra.se

Programledarna de senaste tio åren

2005 Shan Atci och Alexandra Pascalidou (deltävling 1), Erik Haag och Henrik Schyffert (2), Marko "Markoolio" Lehtosalo och Johanna Westman (3), Kayo och Micke Leijnegard (4), Annika Jankell (Andra chansen), Jill Johnson och Mark Levengood (finalen)
2004 Ola Lindholm, Charlotte Perrelli och Peter Settman. Grynet, Henrik Johnsson och Liza Marklund (Andra chansen)
2003 Mark Levengood, med Charlotte Nilsson (Perrelli) och Lena Philipsson (1), Carola Häggkvist (2), Barbro "Lill-Babs" Svensson (3), Roger Pontare (4) och Jonas Gardell (finalen).
2002 Kristin Kaspersen och Claes Åkeson (Runheim)
2001 Henrik Olsson och Josefine Sundström
2000 Elisabeth Andreassen, Lasse

Berghagen, Lotta Engberg, Loa Falkman, Lasse Holm, Tommy Körberg, Lena Philipsson, Arja Saijonmaa, Björn Skifs och Carola Sögaard (Häggkvist)
1999 Anders Lundin och Vendela Thommesen
1998 Magnus Karlsson och Pernilla Månsson (Colt)
1997 Janne Jingryd
1996 Pontus Gårdinger och Siw Malmkvist
Gå till toppen