Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boris "Rock-Boris" Lindqvist fyller 65 år den 22 december

Ingen som vistades i Sverige 1967 när landet övergick till högertrafik lär ha undgått orden "...han håller till höger, annars slutar det med en riktig smäääll!..." i landsplågan med "Boris and the Telstars". Halvt pensionerade sångaren Boris Lindqvist fyller 65 år.

ROCKAR PÅ. Boris Lindqvist fick en trombon av farmor när han fyllde sju år. Sedan dess har han spelat olika instrument. För fyra år sedan bildades "Boris Jazz n'Roll Band" som dock ligger vilande medan Rock-Boris vistas i värmen på Cypern.Bild: HÅKAN CARLSSON
Det är vänstertrafik som gäller på Cypern. Om man skulle få för sig att ändra på detta är han som gjorde kampanjlåten "Håll dig till höger, Svensson" till en effektiv landsplåga vid den svenska högertrafikomläggningen 1967 beredd att ställa upp med en cypriotisk version.
— Det får väl bli "Håll dig till höger, Costas" i så fall, säger den till den populära semesterön i östra Medelhavet nyligen emigrerade Boris "Rock-Boris" Lindqvist.

Namnet torde inte enbart vara bekant för de som minns sitt 1950-tal. För även om snart ett halvt sekel förflutit sedan han konkurrerade med Little Gerhard och Rock-Ragge om titeln Sveriges rockkung så har Rock-Boris aldrig upphört spela rock'n'roll. Utflyttningen till Cypern i höstas kommer heller inte att ändra på den saken. Lika lite som det faktum att han nu fyller pensionär.

— Pensionerade mig på pappret gjorde jag redan 2001 men det har inte hindrat mig från att fortsätta jobba då och då. Jag hoppas också kunna spela lite här nere av och till, säger Boris Lindqvist.

Han som bland mycket annat kallats "Sveriges Georgie Fame" kan svårligen tänka sig ett liv utan musik. Lusten till musik finns nedärvd i generna.

— Nästan alla i släkten musicerade på ett eller annat vis, det märktes inte minst på släktsammankomsterna. Pappa var en virtuos på fiol och gitarr och min faster hade en fantasiskt fin sopranröst.
Efter föräldrarnas skilsmässa växte han upp i Stockholms södra förorter hos nämnda faster och hennes man. Båda var officerare i Frälsningsarmén som han också tidigt blev engagerad i. Inte minst efter det att i sjuårspresent av farmor fått en trombon.

— Det var en Silvertone. Jag lärde mig spela på den i Frälsningsarmén men övergick sen till piano.

Trombonen liksom Frälsningsarméns musikkår övergavs dock när han i mitten av 1950-talet drabbades av rockfebern och beslutade sig för att bli rockartist. Första steget togs 1957 när Boris Lindqvist fick jobb som pianist hos Rock-Ragge i dennes band The Four Comets. Men bara några månader senare startade han ett eget band, The Jailers.

Sedan rullade det på. Snart nog med ett mera jazzigt stuk.

— Mitt jazzintresse väcktes på allvar under det tidiga 60-talet. Jag spelade med Staffan Abeléns kvintett och blev inspirerad av fine Lasse Färnlöf. Mellan 62 och 64 var jag med Carl-Henrik Norins orkester och började showa lite Ray Charles och annat. Från 1964 hade jag ett eget band och då blev det en del rythm'n blues och Georgie Fame. En del schlager blev det också sedan Boris & Telstars bildats 1966, berättar Boris.

Det var under Telstars-tiden han bland annat toppade listorna med Håll dig till höger, Svensson. Framgångarna blev knappast mindre när sedan "Boris och The Beatmakers" dök upp på estraderna i början på 70-talet.

— Vi kompade Monica Zetterlund, Tommy Körberg och George Fame bland andra. Utlandsturnéerna som vi gjorde med ABBA 1974 och 1975 var också kul.
En slags kulmen nåddes dock 2001 när "Boris Jazz n'Roll Band" bildades tillsammans med Mynta-basisten Christian Paulin. Med en repertoar där poplåtar som Hey, Hey Paula fått sällskap av soul, blues och jazz med mycket sväng har bandet på senare år varit synnerligen efterfrågat av musikfestivaler och jazzklubbar landet runt.

Sedan bland annat Jazzpuben Stampen och Nalen i Stockholm fått bejublat besök av "Jazz-Boris" inleddes dock avskedsturnén i september i år. Och efter besöket i Hedemora den 5 oktober var det definitivt färdigspelat.

— Det måste ju ta slut nån gång, konstaterar Boris Lindqvist kort. Jag har ju hållit på nästan oavbrutet i 50 år.

Att Rock-Boris inte är glömd får han dock dagligen bevis för. Det blir många igenkännande leenden och nickar när han är ute och går i Aya Napa.

— Det är ju många i min ålder som är här under vinterhalvåret, påpekar Boris som efter att själv tillbringat de tre senaste vintrarna på Cypern som "långliggande turist" gjorde definitivt slag i saken och skaffade sig en våning i Aya Napa, vilket han ännu inte ångrat:

— Här är lugnt och stilla, jättegod mat och trevliga människor. Jag trivs helt enkelt. Och så gillar jag inte kyla.

För alla Boris-diggare kan det kanske vara en tröst att veta att Boris Jazz n´Roll Band är inte är nedlagt utan bara vilande.

— För man vet ju aldrig — kanske kommer jag hem en sväng till sommaren.

Monica Frime/TT Spektra

monica.frime@ttspektra.se

GRATTIS Boris "Rock-Boris" Lindqvist

Aktuell: Fyller 65 år den 22 december.

Yrke: Musiker, artist.

Familj: Vuxna barnen Mariella, Andreas, Jimmy och André.

Bor: Två minuter från stranden i Aya Napa på Cypern.

På julafton: Spelar på de skandinaviska flyttfåglarnas fest.
Gå till toppen