Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hans Ahlström har avlidit

Överläkaren och docenten Hans Ahlström har hastigt avlidit. Han var inne i en mycket aktiv period och hade sett mycket fram emot att fira julhelgen med barn och barnbarn.

Hans Ahlström.Bild: MATS LANDERBERG
Han föddes i en familj i Lund där både pappa och farfar var professorer. Hans Ahlström tyckte att han behövde komma från uppväxtstaden och när han bestämde sig för läkaryrket ville han studera på annan ort. Efter avlagd läkarexamen i Göteborg var han verksam som provinsialläkare på olika orter och flyttade sedan tillbaka till Lund där han anställdes vid lasarettets barnklinik. Under dessa år bildade han familj och döttrarna Gabriella, Katarina, "Kattis" kallad, och sonen Fredrik föddes. Han doktorerade inom klinisk fysiologi och blev därmed medicine doktor vid dryga 30 år. Hans blev sedan chefsöverläkare på barnkliniken i Ängelholm. Hans Ahlström var verksam på Ängelholms lasarett i närmare två decennier.

Livet igenom var han en skrivande person. Läkargärningen och skrivandet fick han tillfälle att kombinera då han anlitades som huvudredaktör för det medicinska innehållet i Bra Böckers läkarlexikon liksom senare som ansvarig för de avsnitt i det Nya lexikonet som avsåg barnmedicin. Det litterära intresset gjorde också Hans Ahlström till en mycket beläst person, inte bara när det gällde facklitteratur, utan även när det gällde litteraturen i stort.

Under lång tid var Hans Ahlström engagerad inom Rotary. I mitten av 1990-talet erhöll han Paul Harris-utmärkelsen för volontärsarbete i Afrika och ingick i Rotarys läkarbank. Bland annat tjänstgjorde han som Rotarydoktor på sjukhus i Kenya. Han var också en hängiven keramiker med egen brännugn i hemmet och ställde vid några tillfällen ut sina skulpturer på en husbåt på Rönne å samt tillsammans med sina syskon på ett galleri i Åhus.

Hans Ahlström hade under många år lidit av den sjukdom som indirekt tog hans liv. Han blev 66 år gammal.

Hans närmaste är hustrun Ann-Kristin Ahlström Ekberg, döttrarna Gabriella Eriksson Ahlström och Katarina "Kattis" Ahlström, Stockholm, sonen Fredrik Ahlström, Lund, samt barnbarn.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen