Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här bodde Sveriges rikaste man

Vi går husesyn i Henry Dunkers hem där mycket är orört sedan disponentens storhetstid.

Henry Dunker byggde sin magnifika bostad vid kanten av landborgen. Här skulle han bo med sin älskade hustru Gerda. Men ödet ville annorlunda, de fick 14 år tillsammans i huset. Då var det liv, rörelse och praktfulla fester. Efter hustruns död bodde Henry Dunker ensam kvar i ytterligare 26 år, i ett hem som alltmer blev som en isolerad borg.
Nu upptar vårdboendet Dunkerska huset en stor del av tomten och i villan arbetar tjänstemän från stadens olika förvaltningar. Men mycket av den forna prakten är kvar.

Den palatsliknande villan med 22 rum byggdes 1922 och döptes till Hevea som är det latinska namnet för gummi. Huset ritades av Gustaf W Widmark i en stil som skulle påminna om äldre herrgårdsideal. Trädgården var enorm och utsikten över Öresund vidunderlig.

När man kommer in från Tegnérsgatan hamnar man i den stora hallen med öppen spis, stora målningar av paret Dunker och en vackert svängd trätrappa upp till andra våningen. Rakt fram ligger stora matsalen med dörrar ut till terrassen mot trädgården. Utmed havet ligger salongen, ett stort vardagsrum och herrummet där väggarna är helt klädda i träpanel. Bakom panelen döljer sig ett gömt kassaskåp.

En del av huset är personalutrymmen med egen ingång. Paret Dunker hade två kokerskor, två husor, trädgårdsmästare och chaufför. Dessutom kom personal regelbundet för att tvätta, stryka och mangla. I köket är väggarna täckta med några tusen plattor blått handmålat Delftporslin. Tittar man noga ser man att det inte finns två plattor som är exakt lika.
Villa Hevea har egen hiss som leder till fyra plan, källare, bottenvåning, andra våningen och vinden. På vinden bodde en del av personalen, här är också ett rum där man strök och manglade. På andra våningen finns paret Dunkers stora badrum med marmor på golv och väggar. Gerda och Henry hade varsitt badkar. Intill ligger toalettrummet där Henrys ribbstol fortfarande sitter kvar på en av väggarna. Intill den är en rymlig klädkammare, disponenten lär ha haft hundratals skor. Från toalettrummet kommer man in i parets stora sovrum med balkong ut mot trädgården. I svit utmed havet ligger Gerdas privata rum, Henrys arbetsrum och några gästrum. En del av övervåningen är vikt för personalen, enligt ritningarna skulle här vara ett speciellt borstrum där man skötte Dunkers kläder. I ett av dessa rum har Ann Persson sin arbetsplats. Hon är utskottshandläggare i medborgarutskott Väst.

— Jag har arbetet här i tre år. Det är en oerhört inspirerande miljö att jobba i, säger hon. Det finns ett lugn och en harmoni i det här huset.
Henry Dunker var mycket förtjust i sina hundar som han brukade gå promenader med i Pålsjö skog. I trädgården finns gravstenar med sammanlagt sex hundnamn: Jo-Jo, Gri-Gri, Sappho, Ragg, Bramin och Smokey. Dunkers favorithund under hans sista år hette Biggis. I boken om Dunker "Despot och charmör", berättas att det bara var trädgårdsmästarens lilla dotter Rosita och hunden Biggis som fritt fick springa omkring i den jättelika villan. I övrigt följde allt strikta rutiner fram till Henry Dunkers död den 3 maj 1962. Han var då 92 år gammal. Dunkers tillhörigheter auktionerades ut. Helsingborgs kommun har senare köpt tillbaka en del, bland annat det man tror var Henry Dunkers skrivbord. Koppartaket på villan lades om för ett antal år sedan och trädgården hålls i trim.

— Vi måste vara rädd om kulturarvet i vår stad, men byggnaderna ska också användas och fungera. Det är inte alltid detta går hand i hand, säger Rune Rosengren, som förvaltar och underhåller stadens fastighetsbestånd.
Peter Carlson

Fakta:Henry Dunker

Henry Dunker byggde upp Gummifabriken till ett världsföretag. Under varumärket Tretorn tillverkades galoscher, stövlar och tennisbollar. Henry Dunker efterträdde sin far som disponent för gummifabriken vid 24 års ålder. Han köpte senare aktiemajoriteten och företaget ombildades så småningom till Trelleborgs gummifabrik med tillverkning både i Helsingborg och Trelleborg. När Henry Dunker dog 1962 fanns sammanlagt 10 000 anställda i koncernen. Han räknades då som Sveriges rikaste man och efterlämnade 58 miljoner i donationsfonder till staden. Fonderna har senare finansierat bland annat Stadsteatern, huvudläktaren på Olympia, grafiska museet, kulturmagasinet och Dunkers kulturhus. Henry och Gerda Dunker fick inga barn. År 2002 handlade årsboken Kring Kärnan om Dunker. Den heter "Despot och charmör. Henry Dunker millenniets helsingborgare" och är skriven av Agneta Ulfsäter-Troell och Carl Aspegren i samarbete med Caroline Berglund. En del av uppgifterna i artikeln är hämtade ur boken.
Gå till toppen