Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Krackelerande kvinnoliv

Rachel Cusks novellistiska roman stunder av lycka är indelad i fem avsnitt och upptakten sker med en rivstart: Ett kvinnofängelse, en förlossning, en grymt smärtsam historia, utsatt och fysisk. Medfångarnas platta kroppar var livlösa här fanns "bara tid som togs ifrån dem. Tack vare barnet levde Kirsty fortfarande i tiden. Det var därför hon inte ville att babyn skulle komma ut." Cusk kan konsten att med ett originellt, flödande metaforrikt och musikaliskt språk nå en känsla av äkthet i berättandet. Motsättningen mellan både generationer och kön är träffsäkert fångad och framför allt just originellt. Hon tar ut svängarna på ett lyhört och intelligent sätt då det gäller att fånga förbjudna tankar, existensens hemliga gömmor och tabun. Det är skickligt och bitvis till och med omskakande.

Rachel Cusk är en i England högt uppskattad och prisbelönt författare.Hon har tidigare översatts till svenska med boken "Att bli mamma - en ny roll i livet". Den aktuella "stunder av lycka" kretsar också kring moderskapet, äktenskapet, ja, själva levandeskapet i en briljant, "svängig" prosa. Undan går det, tempot i språket kontrasterar med bokens olika kvinnors händelselösa vardag. …"och de bågnande, stinkande, kollapsande ostarna som befann sig i ett påtagligt sönderfall som om de kretsade runt omkring henne i rymden och det ankom på henne att gripa tag i varje föremål och återföra det till gravitationen, innan hon fritt kunde återgå till sin egen värld av solida egenskaper, vilka nu tycktes henne fulla av färg medan den här världen var monokrom." Så löper associationerna för modern på lunch hos sin vuxna dotter i ett konstnärshem helt olikt hennes eget.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen