Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Väderön med kristna övernattningar

Det gäller att du är kristen om du vill övernatta på Hallands Väderö. Är du muslim och buddist är det i praktiken kört att sova över.

HALLANDS VÄDERÖ. Det är Torekovs församling som äger och förvaltar den vackra ön utanför Torekov. Det innebär att det exempelvis är kyrkan som bestämmer vem som ska trafikera ön, men även vem som ska sova över. Det finns några enstaka privata hus, men semesterfirare är förvisade till församlingens egen uthyrningsverksamhet. Det handlar då om fyra lägenheter vid fyrplatsen på mellan ett rum och kök till tre rum och kök. Uthyrningen för denna sommarsäsong börjar första helgen i februari där församlingens egna medlemmar har förtur. Intresset för att sova över är mycket stort under somrarna.
Nytt för i år är dock att endast Svenska kyrkans medlemmar får hyra lägenheterna.

— Det är kyrkans ö så då kan vi hyra ut till våra medlemmar. Det är en förmån för våra medlemmar eftersom de har betalat en medlemsavgift, säger kyrkokamrer och ansvarig för uthyrningen Lena Pettersson.

Men om man har en annan religös övertygelse och gillar Väderön och vill övernatta. Hur gör man då?

— Då får man väl övernatta hos dem då! Det går väl fint, säger hon.

Men exempelvis muslimer har väl inga anläggningar på Väderön?

— Nej, men de har väl kanske något annat som vi inte har, säger Lena Pettersson.
Inte heller kyrkorådets ordförande Magnus Andrell ser några problem med att bara kristna i praktiken får sova över.

— Kyrkans anläggning är ju att betrakta som vilken intresseorganisation som helst och därför kan detta betraktas som en medlemsförmån. Men är man exempelvis buddist och vill sova över blir det förstås svårt, det medger jag, säger han.

Diskrimineringsombudsmannen mot etnisk och även religös diskriminering i Stockholm har, efter att ha slagit ett tag i lagboken, inga synpunkter heller.

— Svenska kyrkan är ju numera skild från staten och betraktas alltså som vilken religös förening som helst. Därför har de förstås rätt att förfoga över sina fastigheter som de vill, säger pressansvarige Per Rahbeck.
FOTNOT. Väderön är också ett naturreservat som varken tillåter privat tältande eller för den delen uppställning av husvagn eller husbil.
Gå till toppen