Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Kina lockar Engelholm Marching Band

Om allting går i lås kommer Engelholm Marching Band att åka till Kina i sommar. I trettonhelgen kom en inbjudan från 2006 Bejing International Youth Festival, och detta kan bli den största utmaningen hittills för orkestern.

KINA NÄSTA? Engelholm Marching Band siktar på det stora äventyret i sommar.Bild: MATS ROSLUND
— Vi ska göra allt vi kan för att kunna genomföra det här, säger föräldraföreningens ordförande Jan Ebbesson. Den stora utgiften blir flygresan, som vi måste betala själva, så nu gäller det att hitta sponsorer. Vi har redan skickat ut en del trevare, och vi kommer även att prata med kommunen.
Engelholm Marching Band, som är en del av Ängelholms Musikskola, bildades 1993 och har genom åren skaffat sig internationell ryktbarhet, inte minst genom flera besök i Italien. I somras var man som enda svenska orkester inbjuden till musikfestivalen i italienska Besana, vilket kan vara en av förklaringarna till det kinesiska intresset.

— En kinesisk orkester var med där, och det kan ha inverkat, säger Jan Ebbesson. Dessutom tror jag att vår hemsida bidrar till att ryktet om vår existens sprids.
Det är 75 musiker i åldern 10 till 22 år, som tillsammans med ett tiotal ledare nu planerar inför Kina-resan i juli. Det kommer att bli en späckad vecka med sightseeing i Peking, besök på Kinesiska muren och givetvis massor av musik. Ungdomsfestivalen är ett led i Pekings förberedelser inför olympiska spelen 2008, och stadens turistråd har lovat hjälpa de svenska gästerna att hitta sponsorer på plats.

— De vill gärna ha dit oss, säger Jan Ebbesson. Förutom flygresan ska varje deltagare betala 250 dollar för kost, logi och utflykter. Här kan nog orkestermedlemmarna betala en del själva, men vi måste ha hjälp med flygkostnaderna.
Det här kan alltså bli det stora äventyret för de unga musikerna i Engelholms Marching Band, och alla är överens om att anstränga sig lite extra för att det ska bli verklighet.

— Det här är ju häftigt, säger Jan Ebbesson. Tänk att få se bandet på Pekings gator eller vid Kinesiska muren.
Gå till toppen