Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trio i mönster

Tre unga tjejer i arbetarbyxor. Trion som utgör ett av Stockholms mest välmeriterade dekorationsmålerier ser inte riktigt ut som man tänkt sig. "De flesta förväntar sig kanske en äldre man, men så fort vi börjar måla är det inga problem" säger Hanna Säfström.

Tillsammans med kollegorna Lotta Hammar och Sara Kebbon har de målat mönster i allt från tv-programmet Sambo till slott och herresäten.

Dekorationsmåleri är en konstart som är på uppåtgående igen. Forna tiders målare med kunskaper om ådring och marmorering försvann nästan helt när rollern och glasfiberväven gjorde sitt intåg i mitten av 1900-talet. Nu börjar nu en ny generation av dekorationsmålare komma tillbaka.

— Det är faktiskt inte så ovanligt som man kan tro att tjejer är dekorationsmålare. Förr var det mer förbehållet vanliga målare att också göra dekorationsmåleri, men alla är ju inte konstnärligt lagda, säger Lotta Hammar.

Hon är själv just i färd med att måla färdigt tavlor med blommor till en utställning hon ska ha och har använt traditionella dekorationsmålningstekniker på tavelduken. Samma teknik som hon vanligtvis använder direkt väggarna.
Ådring, marmorering och förgyllning har de alla lärt sig på dekorationsmålningsskolor i Frankrike. Men en bra dekorationsmålare måste behärska både traditionella tekniker och hänga med i de moderna inredningstrenderna.

- Det bästa med jobbet är att vi får se så många olika miljöer. Det är allt från blåställ till Armani. Ena dagen sitter vi och fikar i en byggbarack och andra dricker vi kaffe med en fin dam i en Östermalmsvåning, säger Sara Kebbon.

Tråkigt blir det nästan aldrig.

— Jo, ibland. Att lasera 87 dörrar blir tråkigt efter ett tag, medger hon.

De senaste årens färgrika inredningstrend med mycket mönster och fondväggar har gett dekorationsmåleriet ett uppsving. Sara, Hanna och Lotta på Karla design- och dekorationsmåleri har målat mönster och fonder i allt från tv-program som Sambo och Fab 5 till modereportage i Damernas värld och skyltfönster i inredningsbutiker.

— De flesta privata kunder vi har är väldigt köpstarka. Vanligt folk väljer nog hellre att bara måla en fondvägg eller så gör de schablonmålning själva. Allt annat är lyx i dag, säger Sara Kebbon.

— Gör-det-självtrenden har satt fart på kreativiteten och det är ju positivt. Men ibland tycker jag nog att det kan se lite väl enkelt ut i tv, säger Hanna Säfström.

Hanna studerar inredning ett par dagar i veckan för att få en större helhetsbild. I framtiden vill hon kunna göra mer än att bara dekorationsmålningen.
Dekorationsmålarna kommer in lite för sent ibland tycker de. Det hade blivit bättre om de fått vara med tidigare i processen. Ett av de svårare momenten är nämligen färgsättningen.

— Vad många inte vet är att en kulör som ser grå ut i butiken kan se lila ut hemma.

Faktorer som väderstreck, belysning och övrig inredning påverkar färgsättningen mer än man kan tro, menar Sara Kebbon som själv klurar på färgsättning av sin egen villa.

— Jag har suttit med olika vita toner i månader nu, säger hon och medger att i det egna hemmet är det lite som med bagarns barn.

Ingen av dem har några dekorationsmålningar på väggarna hemma. Där vill de vila från färg och mönster. Och man har ingen lust att dra på sig målarbyxorna en lördagsmorgon.

— Men jag skulle heller aldrig vilja ha en dekorationsmålning hemma som jag själv gjort, säger Sara.

— Det är mest gråa toner hos mig. I våra ögon är trendiga fondväggar snabbt ute. Man ser sig trött, säger Hanna.

Det är dock inget som märks i ateljén. Här inne står skärmar och pannåer med prover. Ibland har de ganska fria händer, och ibland återskapas gamla mönster som skrapats fram. Som i trapphuset där originalmålningen från 1890 målats över med vit och mörkbrun plastfärg någon gång på 70-talet.

— Man tyckte väl att det var snyggt då, men det passar inte in i den miljön, säger Hanna.

Det är just sånt de har utbildning och kompetens att förändra.
Anna Lefvert/TT Spektra

anna.lefvert@ttspektra.se
Gå till toppen