Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Nu leder MFF bara med 26—4

I motsats till HIF behöver MFF inte bekymra sig om vänsterbackplatsen detta år och ytterligare tre framåt för den delen också. I går blev Christian Järdlers övergång klar, avtalet är på fyra år.

I motsats till HIF behöver MFF inte bekymra sig om vänsterbackplatsen detta år och ytterligare tre framåt för den delen också. I går blev Christian Järdlers övergång klar,

avtalet är på fyra år.
Fotboll. Det är en mycket ovanlig övergång ty trafiken mellan den skånska fotbollens bägge flaggskepp har varit ensidig. Den har gått norrut.

Man kan säga att MFF leder med 25-4, eller två hela lag.

Det vill säga Fotbollsföreningen i Malmö har försett Idrottsföreningen i Helsingborg med 25 spelare direkt eller indirekt, medan Järdler blott är den fjärde MFF:aren med starka HIF-band.

Sporten har botaniserat i dessa ibland känsliga övergångar och risken finns förstås att vi glömt ett namn eller två. Någon spelare kan ha slunkit igenom, men de är i så fall få och saknar i det stora hela betydelse.

Det märkliga i sammanhanget är att endast en spelare på snart 100 år har gått direkt från HIF till MFF. Järdler tog ju omvägen över Ankara ett halvt år.

Den unike HIF:aren är Bengt Lindskog, kraftfull inner som kom från Furulund till Olympia 1952. Han jobbade som kemigraf på Sydsvenskan i Malmö. Efter tre år tyckte Hövdingen Eric Persson att det var onödigt han åkte till Helsingborg för träningar och matcher då Malmö Idrottsplats bara låg några kilometer bort. Lindskog stannade bara ett år i MFF sedan väntade en framgångsrik proffskarriär i Italien där han bland annat var lagkapten i det Inter där han ersatte Nacka Skoglund.
Anledningen till att övergångarna mellan de bägge klubbarna var få på stenåldern berodde på att det fanns en antivärvningsöverkommelse. MFF och HIF hade delat Skåne på mitten - söder om strecket var MFF-land, norr om HIF-territorium. Undantaget var ett par randiga kommuner mitt emellan de bägge städerna.

Enda egentliga avvikelsen från regeln att inte gå mellan de bägge klubbarna inträffade 1950 då Hasse Malmström lämnade himmelsblått för rödblått. Han spelade högerback i landslaget både för MFF och HIF och är ensam om den prestationen.

Det stora lämmeltåget mellan Malmö och Helsingborg skedde sedan Ingvar Wenehed 1989 blivit ordförande i HIF. Han hade året dessförinnan lämnat sitt styrelseuppdrag i MFF, och byggde tack vare dessa kontakter upp ett HIF som snabbt fick allsvenskt stuk.

Det började med reslige målvakten Janne Möller och fortsatte med Anders Jönsson som omgående blev en viktig kugge som energisk och pådrivande lagkapten. Björn Lilius och Patrik Sundström var andra viktiga nyckelspelare som snabbt vann Olympia-publikens hjärtan.
Då HIF vid den tiden behövde någon speciell spelartyp vändes blickarna mot Malmö för att se vad som fanns i MFF:s reservförråd och bossen Cavalli-Björkman visade stor medgörlighet. MFF ville inget hellre än ha tillbaka rivalerna och publikattraktionen HIF i allsvenskan.

Under åren 1989-1995 kom 13 spelare från MFF eller med nära himmelsblå anknytning till HIF. På samma sätt nyttjade BoIS HIF:s överflöd då randigt i början av det här årtusendet inledde sin senaste allsvenska resa.

Mellan Bengt Lindskog och Christian Järdler har bara två spelare med HIF-bakgrund hamnat i MFF. Det var målvakten John Hansen via Hvidovre och HIF-fostrade Dejan Pavlovic via Högaborg.

Noterbart: under HIF:s ökenvandring hamnade åtskilliga helsingborgare i MFF. Allsvenskan lockade och då var ett HIF i konstant dekis inget alternativ. Från Harlyckan försvann Mats Magnusson, Thomas Sjöberg, Patrik Sundström, Joakim Persson, Daniel Nannskog och från Ramlösa Torbjörn Persson.

Christian Järdler är i sammanhanget en främmande fågel på Malmö Stadion. Men visst är HIF skyldig att betala tillbaka en del av allt gott som kommit från MFF...
Knut Knutsson

knut.knutsson@hd.seTel 042-489 92 11

Från MFF till HIF

1924 Emil Gudmundsson 1950 Hans Malmström 1969 Gert-Arne Nilsson 1970 Anders Svensson, Björn Ranelid 1983 Thomas Sjöberg

1984 Tore Cervin, Anders Olsson 1989 Jan Möller, Anders Jönsson

1990 Björn Lilius 1991 Jörgen Persson, Ulf och Henrik Lilius 1992

Andreas Augustsson 1993 Patrik Sundström Per Ågren 1994 Patrick Trelle Andersson 1995 Peter Hillgren

Från MFF till HIF via annan klubb

1985 Richard Strömbäck, USA

1992 Mats Magnusson, Benfica

2000 Michael Hansson, Trelleborgs FF

Utlånade till HIF från MFF

1979 Ralf Persson (senare Bard)

1991 Ole Jensen

1992 Erkka Petäjä

Från HIF till MFF

1955 Bengt Lindskog

Från HIF till MFF via annan klubb

1980 John Hansen, Hvidovre

1997 Dejan Pavlovic, Högaborg

2006 Christian Järdler, Genclerbirligu
Gå till toppen