Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johnny Cash tillbaka på Österåker

Så kom Johnny Cash tillbaka till Österåker. 33 år efter den legendariska spelningen på fängelset visades filmen om hans liv på samma anstalt.

Så kom Johnny Cash tillbaka till Österåker. 33 år efter den legendariska spelningen på fängelset visades filmen om hans liv på samma anstalt.
- Det var en jättebra konsert, det var häftigt, säger fängelsevakten Bertil Dahlin, 59, som var med, både då och nu.
Den 3 oktober 1972 spelade Johnny Cash på Österåkeranstalten, hur otroligt det än kan låta så här snart 34 år senare. Countrylegenden var på turné i Europa och tände på idén när advokaten Olof Arvidsson föreslog en svensk variant på Johnny Cash berömda fängelsespelningar i USA. Han tog med sig kompisen Carl Perkins och sitt band och körde tre mil nordväst från Stockholm till fängelset i Åkersberga.
Inspirerad av sin miljö sjöng Johnny Cash förutom sina stora hits, även låtar som "The prisoners song", "City jail" och "Life of a prisoner" och gav sig dessutom på några fraser på svenska för den jublande publiken. Konserten spelades in och har getts ut på skiva, en riktig raritet om man ens får tag på den.
- Det var verkligen högt i tak. Både fångarna och vi i personalen skrek och tjoade, berättar Bertil Dahlin, fängelsevakt på Österåker sedan 1969.
Han minns konserten med Johnny Cash som en av höjdpunkterna i sitt yrkesliv.
På torsdagen fick han återuppleva något av Johnny Cashs magi när ett filmbolag och en radiostation arrangerade en visning av "Walk the line", filmen om musikerns liv, för intagna och personal på Österåkeranstalten, inför Sverigepremiären den 3 februari. I den gestaltar Joaquin Phoenix Johnny Cash.
- Jag tror att han togs emot så bra för att han hade ett gott rykte om sig och hade suttit på kåken själv. Att just den mannen kom hit och sjöng för fångarna, det var stort, säger Bertil Dahlin.
På den tiden var det vanligare att kända artister, som Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström, turnerade på fängelser. Men världsstjärnor har det varit ont om.
- Det enda man kan jämföra med är Eartha Kitt som har varit här, säger Bertil Dahlin. Men den dagen var jag ledig.
Pressen tilläts inte träffa de intagna, bland annat av säkerhetsskäl, men fängelseledningen rapporterar ett stort intresse bland fångarna även om visningen tillkännagavs med kort varsel.
- Det har varit ett väldigt intresse. Jag skulle tro att det är mangrann närvaro, säger Roger Nilsson, säkerhetschef på Österåker, ett av Sveriges tuffaste fängelser.
Håkan Lingblom, programansvarig för Kriminalvården i Stockholmsregionen tackade ja direkt när han fick erbjudandet om att visa "Walk the line".
- Detta är en historisk händelse, säger han och ler medan han fortsätter:
- Där uppe i någon himmel, förmodligen i den sjunde, sitter han nog och tittar ner på oss och ser det här.
TT Spektra
Gå till toppen