Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Tobiasson fyller 55 år den 2 februari

Några sysselsättningsproblem lär inte blivande sångpensionären, 55-åriga Ingrid Tobiasson få. Hon är redan bokad — av den före detta arbetsgivaren. Vägen för den dramatiska mezzosopranen har varit allt annat än rak, med bland annat erfarenheter från fabriksgolvet.

Ingrid Tobiasson har vuxit upp med sången. Snart pensioneras hon från sin anställning på Kungliga Operan, men musiken släpper hon inte. Istället går hon vidare för att bli frilansande operasångerska.Bild: MATS BÄCKER
Något firande blir det inte. Femtiofem är ju jätteojämnt. Inte ens delbart med två. Dessutom har hon föreställning på kvällen. Fast, vid närmare eftertanke — en helt vanlig födelsedag är det förstås inte som står för dörren.

— Jag blir ju sångpensionär. Att alla ska få arbeta så länge som man kan och vill gäller nämligen inte operasångare, påpekar den blivande 55-åringen. Därför lämnar jag nu min fasta tjänst och blir kontraktanställd frilans.

Att detta inte innebär någon katastrof om man heter Ingrid Tobiasson — sedan 1988 en väl förankrad stöttepelare bland Stockholmsoperans mezzosopraner — bekräftar hon själv genom att tillägga:

— I höst återkommer jag i en ny roll — Azucena i Trubaduren. Men sen tänker jag ta chansen och göra så mycket konserter jag bara kan...

I december återvänder Ingrid Tobiasson till Hudiksvall där man allt sedan den bejublade kyrkokonserten förra våren ropat på återbesök. Redan inbokade är också konsertframträdanden i Finland och runtom i Stockholmsregionen i vår. Dessutom planerar hon för ett eget framtida konsertprogram som ska innehålla det mesta med undantag för operaarior.
— Istället blir det betoning på romanssång blandat med visor och Jules Sylvain-schlagers för det tycker jag är så roligt.

Ingrid Tobiasson älskar att spela lyriskdramatisk teater. Att hon skulle bli operasångerska var dock ingen självklarhet. Hon hann faktiskt fylla 25 år innan hon ens såg sin första opera — Bizets Carmen. Och 30 innan hon framträdde som sångsolist. Men debuten på Stockholmsoperans scen ägde faktiskt rum när hon var tre år.

— Eller kanske fyra. Jag minns inte. Men mamma har berättat för mig att jag sjöng vid en stor gala som syftade till att få folk att teckna tv-abonnemang.

Om vi säger att mamma är den kända barnteaterpedagogen Inga Tobiasson och att Ingrid är mellanbarnet av fem skönsjungande syskon, så lär det trilla ner en slant hos mången tv-tittare som växte upp med "Innan vi lägger oss" — ett populärt barnunderhållningsprogram med rötter i tidig svensk television.

— Vi var med hela tiden från försökssändningarna 1954-55 och höll på mer eller mindre i ett sträck med direktsändningar — som det ju var på den tiden — varje lördag till en bit inpå 1961. Jättekul var det.

När hon var 15 år blev det en del turnésvängar i folkparkerna med "Inga Tobiasson och hennes barn". Med tiden upplöstes dock denna svenska variant av den österrikiska Sound of Music-familjen von Trapp. Men även om samtliga, inklusive mamma Inga, fortfarande är vid god vigör och av och till framträder var och en för sig, är det bara mellansyster Ingrid som satsat på sång och skådespel som heltidsyrke.

Första stegen i arbetslivet tog dock Ingrid Tobiasson på sin pappas hårdplastfabrik där hon praktiserade med att tillverka vänta-knappar för övergångsställen. Vilket var roligare än det låter försäkrar hon. Hon utbildade sig sedan till rytmiklärare och verkade som sådan i ett tiotal år. En period som socialarbetare blev det också. Och hon hann även med att spela oboe i en orkester och sjunga med i Adolf Fredriks berömda Bach-kör innan hon på uppmaning av sin sångpedagog sökte och kom in på operahögskolan 1981.
Innan Ingrid Tobiasson gick ut 1986 hade hon bland annat debuterat på Folkoperan i det som skulle bli hennes paradroll — Amneris i Aida. Hon medverkade även i Claes Fellboms berömda filmversion av Aida från 1987.

— Inspelningen ägde rum på Lanzarote, en upplevelse bara det, menar Ingrid.

Förutom Folkoperan blev det också några sejourer som frilanssångerska på Norrlandsoperan, Malmö Stadsteater, Drottningholmsteatern med flera scener, innan hon fick fast engagemang på Kungliga Operan i Stockholm 1988.

Med åren har det också blivit en hel del engagemang och gästspel runtom i Europa för den högdramatiska mezzosopranen som brukar hyllas minst lika mycket för sin inlevelsefulla sceniska framställningskonst som för sången.

— Mitt starkaste kort är inte det vokala utan det jag kan gestalta med min sång. Att göra en helgjuten figur som uttrycker sig med sång, det är det som är det roliga med att göra opera.

Just nu gör Ingrid Tobiasson stor succé som Elisabetta i Donizettis opera Maria Stuarda. Och när Eugen Onegin återvänder till Stockholmsoperan gör hon detsamma i rollen som amman Filipjevna. Sedan väntar Azucena i Trubaduren. Därefter är det alltså dags att ikläda sig den betydligt osäkrare frilansrollen.

— Jag blir ju helt oberoende. Även om det varit jätteroligt att vara beroende, eftersom jag fått göra så många underbara roller på Operan, så ska det ändå bli roligt att i fortsättningen helt få styra min egen tid.

Monica Frime/TT Spektra

monica.frime@ttspektra.se

GRATTIS Ingrid Tobiasson

Aktuell: Fyller 55 år den 2 februari

Yrke: Operasångerska, hovsångerska.

Familj: Maken Arne.

Bor: På en gård i Roslagen.

Pågående sångroll: Elisabetta i Maria Stuarda.
Gå till toppen