Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Björn Hjelme-Lundberg avliden

Björn Hjelme Lundberg, arvtagaren till Junex-bolagen i Sverige, har avlidit i Bryssel i en ålder 78 år.

Han var född i Örkelljunga och son till John Hjelme-Lundberg. Den senare i sin tur son till Carl-Henric Lundberg, grundaren av den under flera decennier välkända konfektionsfabriken Hjelm i Örkelljunga.

Björn Hjelme-Lundberg tog över konfektionsfabriken i Örkelljunga 1970 efter faderns död. Då hade Björn Hjelme-Lundberg varit verksam i England i flera år där han drivit konfektionstillverkning under namnet Junex, samma namn som fabrikerna i bland annat Skånes Fagerhult. Jönköping och Huskvarna hade. 1970 ombildades företaget i Örkelljunga och fick namnet Jelm Intressenter, dels för att man ville använda samma logotype med J:et som i Junex, dels för att Junex i England var välkänt. En ny styrelse utsågs med kändisadvokaten Henning Sjöström som ordförande.

Trots de hårda tiderna hölls företaget igång ända fram till 1986 då företaget gick i likvidation. Det en gång så stolta företaget med flera kringbyggnader och verksamheter i Örkelljunga styckades upp. Björn Hjelme-Lundberg fick 175 000 kronor i ersättning för det som var kvar. Samtliga fastigheter vid Hjelmsjön i Örkelljunga såldes till Rune Brännborn i Örkelljunga och numera är det bostäder i de gamla fabrikslokalerna.

Även verksamheten i England avyttrades så småningom och Björn Hjelme-Lundberg bosatte sig i Belgien där han bland annat arbetade inom flygbranschen. I Bryssel i närheten av EU-kommissionen och ministerbyggnaden drev han tillsammans med hustrun Anita en välfrekventerad skandinavisk lunchrestaurang. Hustrun drev även handelshuset Nordica. Dessutom var Björn Hjelme-Lundberg konsult när det gällde svensk företagsetablering i Europa. Hans senaste projekt handlade om etableringar i Sydafrika.

Hans närmaste är hustrun Anita.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen