Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vägsalt skadar hundens tassar

Helsingborg. När vintern är slut kommer ungefär 2 000 ton vägsalt ha spridits ut på Helsingborgs gator. Förutom korrosion på bilkarosser och saltränder på skorna skadar det våra fyrfota vänners tassar.— Folk tittar förvånat på mig när jag lyfter min hund över saltsträngarna, säger Charlotte Swanstein, hundpsykolog.

Hon har varit i kontakt med kommunen och alla större bostadsbolag i Helsingborg för att få dem att sluta salta och använda grus istället.

— Förhoppningsvis händer det något till nästa år, säger hon.

Charlotte Swanstein berättar att hundens trampdynor är fulla av porer, ungefär som våra armhålor. Tassarna är varma och när hunden går ut smälter snön på tassen och saltet kommer in i porerna. När fettet försvinner från tassen börjar huden spricka. Sprickorna tar lång tid att läka när hunden hela tiden går på tassarna. En del hundar, till exempel taxar, är känsligare eftersom de inte har något hår under trampdynorna.

— Det är ungefär som om vi skulle vara lite varma och sen hälla salt i armhålorna.

Hennes tips till alla hundägare är att köpa en salva som innehåller tjära. Den skyddar hundens trampdynor mot saltet. Där det finns möjlighet kan man också låta hunden gå i snövallarna.

— De flesta hundar tycker ändå om att plumsa i snön.

På Tekniska förvaltningens kundtjänst har man inte fått fler klagomål än vanligt på saltningen och ser fortfarande salt som det bästa alternativet för att hålla vägar och gångbanor fria från snö.

— På de stora vägarna fungerar det inte med grus, som bara används i backar, vid stoppljus och på vissa cykelvägar, säger Per Carlson. Gruset måste dessutom blandas upp med salt för att inte frysa. Till det kommer kostnaderna för att sopa upp allt på våren.

Man har ändå lyckats minska saltanvändningen med nya plogbilar som är bättre på att känna av var det behövs saltas. Och några planer på att bara använda grus i framtiden finns inte.

— Vi får ändå inte någon vit snö här nere.

Så för alla hundägare blir det att även i fortsättningen se upp var hunden sätter tassarna.
Gå till toppen