Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kallisplaner växer med nakenbad

Det omtvistade spa-projektet på Gröningen har kompletterats med flytbryggor för nakenbad. Samtidigt vill de ledande byggpolitikerna sänka höjden på hotellet.

En situationsplan från Wingårdh arkitektkontor i Göteborg som visar den föreslagna spa-anläggningen på Kallistomten från ovan.
Planerna för Kallis och karantänen avancerar. Byggnadsnämnden väntas på tisdag godkänna det övergripande planprogrammet för spa- och hotellprojektet sedan det delvis förändrats.
Projektet har blivit en av de mest omdebatterade stadsmiljöfrågorna i Helsingborg på senare år. Flera motförslag har presenterats och den oppositionelle socialdemokraten Rolf Andersson samlar in namn för att försöka få till stånd en folkomröstning om Gröningen och Kallis.

Efter att planprogrammet godkänts tar detaljplanearbetet vid och även det lär ta tid. Flera centrala frågor återstår att lösa, bland annat hur hotellet på karantänens tomt ska se ut, och planen blir säkert sedan också överklagad. Brinova som driver projektet hoppas att både spa-delen med en rad faciliteter och hotellet med 100 rum kan stå klara 2008. Företaget har nu börjat diskutera med tänkbara internationella operatörer.
För att gå Kallisbadarnas motionsförening till mötes har spa-anläggningen kompletterats med ett separat nakenbad. Detta i form av tre träklädda insynsskyddade flytbryggor på pontoner med plats för totalt cirka 150 personer. Ombyte ska ske i den avdelning i spa-komplexet som är tänkt för dagens Kallisbadare.
För ritningarna till nakenbadet svarar den välkände arkitekten Gert Wingårdh som även utformat resten av projektet.

— Förslaget till nakenbad ser intressant ut även om det är möjligt att man behöver fila på det lite grann. Vi ska också prata med Kallisbadarna som ska få tycka till om det, säger byggnadsnämndens ordförande Bengt Larsen (s).

Nämndens vice ordförande Marie Weibull Kornias (m) anser i sin tur att Gert Wingårdhs lösning på Kallisbadarnas önskemål är "väldigt kreativ och spännande".
Finansieringen av den delen är ännu ett frågetecken. Men Bengt Larsen utgår från att Brinova blir medfinansiär och säger att det handlar om små slantar i det stora hela om företaget menar allvar med spa-projektet. Marie Weibull Kornias tycker att det är rimligt att nakenbadet ingår i Brinovas projekt och att det är en viktig del av det.
Som HD rapporterat är hotellet som uppges vara en förutsättning för spa-satsningen det inslag som kritiserats mest. Många befarar att den skissade byggnaden i fem våningar skulle bli för dominerande. Även stadsantikvarie Karin Gustavsson vill krympa den medan länsstyrelsen gärna ser att den före detta karantänen får vara kvar. Och miljöpartiet vill inte ha något hotell alls.

De ledande byggpolitikerna har också framfört mer eller mindre starka reservationer mot hotellets utformning och i planprogrammet talas nu i stället om en byggnad i tre—fem våningar.
— Vi måste hitta en lösning för att få ner hotellet till tre våningar. Jag hoppas att det går så att det följer linjen från Norra hamnen, säger Bengt Larsen.

— Hotellet gör ett klumpigt intryck och vi har också tagit till oss synpunkterna från många helsingborgare. Fem våningar passar inte in, förklarar Marie Weibull Kornias.
Hon välkomnar att hotellet ska studeras mer och förespråkar en byggnad på "cirka tre våningar". Samtidigt betonar hon att byggplanerna för både Kallis och karantänen håller sig inom de nuvarande tomterna och inte inkräktar på Gröningen.

Tilläggas kan att avsikten också är att bestämmelser ska införas i planen så att Brinova inte kan ha kontor på övervåningen i spa-byggnaden. Därmed vill man avliva ett segt rykte.

— Påståendet om kontor för Brinova är ren och skär lögn. Även på övervåningen blir det spa-aktiviteter, säger Bengt Larsen.
Gå till toppen