Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ljust och musikaliskt farväl av Warnerbring

Släkt och vänner tog under lördagen ett sista farväl av Östen Warnerbring.

Det blev mycket musik när Östen Warnerbring i går vigdes till den sista vilan i Sancta Maria kyrka i Helsingborg.

Det var mestadels lågmäld och vemodig musik även om den också innehöll hoppfullhet som när barnbarnet Ib sjöng "Snart blir det sommar igen" till sitt eget gitarrackompanjemang.

Östens Warnerbrings stora familj med fem barn var väl samlad. Flera av dem har musikaliskt påbrå, den mest kände är äldsta sonen Jonas.

— Naturligtvis känns det tomt och tråkigt, men min far hade haft en hjärtinfarkt tidigare. Det är bättre att dö hastigt när man är aktiv än efter lång tids sjukdom. I dag skiner solen och livet går vidare, sade Jonas Warnerbring efter akten.

Östen Warnerbring blev 71 år och var i underhållningsbranschen i mer än 50 av dessa år. Han var sångare och musiker. Komiker och showman. Kompositör och textförfattare. Alltid kreativ och aldrig rädd för att pröva nya vägar.

Han förknippas ofta med glada texter men har också en allvarlig sida vilket visat sig i bland annat tolkningen av texter skrivna av skånska poeter som Anders Österling, Jacques Werup och Gabriel Jönsson.
Begravningsgudstjänsten inför cirka 200 personer började med ett medley ur Östens repertoar, bland annat "Jag har bott vid en landsväg" och "Flicka från Backafall".

Jan Andréns trio med Jan Andrén på piano, Kalle Magnusson på bas och Frank Andersson på trummor hade denna dag förstärkts med Ulf Andersson på saxofon och Per Johansson på klarinett. De spelade även "Body and soul", "God bless the child" och "What a wonderful world". Psalmerna 289 (Guds kärlek är som stranden och som gräset) och 297 (Härlig är jorden) samt ett Mozart—adagio med klarinett (Per Johansson) och orgel (Mats Hultkvist) kompletterade musikbilden.

Till avskedet spelades dessutom stilla musik med kända Östen-melodier. Efter processionen runt kistan var det många som stannade till hos familjen och gav barnen stora kramar.

— Här kommer gamla grannar från min barndomstid i Höllviken. Ja, man blir rörd, sade Jonas Warnerbring.

Bland andra som mött upp märktes ex-fruarna Anita och Kerstin Warnerbring, artisten Eva Rydberg med make Tony Johansson och dottern Birgitta, kapellmästaren Rune Öfwerman, promotorn Sikis Bäckström, radiomannen Rune Hallberg, fotbollsledaren Kaj Dannegård samt lokala musikprofiler som Lars—Olof Johansson och Arne Maltéus.

— Östen var en av IFK Malmös största supporters och hedersmedlem i klubben, sade Kaj Dannegård.
Östen Warnerbring växte upp i Malmö men bodde sedan 1988 i Helsingborg.

— Jag har lärt känna honom och gillar hans musik. Jag håller på att sätta samma material och planerar en klockspelskonsert till nästa lördag, sade Lars-Olof Johansson.

Arne Maltéus var en av de sista vid kistan.

— För några år sedan var Östen och jag gatumusikanter i Helsingborg. Det var en väldigt rolig upplevelse, sade Arne Maltéus, mångårig ordförande i jazzklubben där ungefär hälften av begravningsbesökarna samlades till en minnesstund.

I kyrkan var det bara prästen Gudrun Erlanson som talade till Östens minne. Hon konstaterade att inte ens en glad speleman har några garantier här i livet.

— Hans livsbok är färdigskriven och vi är tvungna att acceptera det. Men starka och glada minnen finns kvar av en varm, egensinnig och finurlig person, sade Gudrun Erlanson.

Solstrålarna letade sig in genom Mariakyrkans fönster och det blev ett ljust avsked av Östen Warnerbring, en man som glatt många i många år.
Gå till toppen