Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Palmemordet — konspirationsteorier

2011 preskiberas mordet på Olof Palme. Polisutredningen är enormt omfattande och antalet privatspanare som försökt lösa mordet under de 20 år som gått är oändligt. Att redogöra för alla teorier är nästintill omöjligt. Dessutom går flera in i varandra. Men vi har försökt lista några av de mest uppmärksammade samt några av de mest märkliga.

Christer Pettersson

Utpekad av Lisbeth Palme och gripen och anhållen för mordet i december 1988. Dömd i tingsrätten för mord 1989, men friad i hovrätten samma år. Pettersson hade ett långt brottsregister (bl a dråp på en man i Stockholm 1970) och var blandmissbrukare. Firade frikännandet med att köpa Bailey's och vodka och gav upphov till en ny drink, Dräparn. Sedemera ständig följetong i kvällspressen och hos sina "vänner" Gert Fylking och Robert Aschberg i TV 3, som i olika omgångar försökte få honom att erkänna mordet. Pettersson fick betalt för sin medverkan och genomgick även ett lögndetektortest som advokaten Leif Silbersky efteråt kommenterade med orden "en missbrukare med psykiska besvär i penningnöd hängs ut till allmän beskådan som en häst på cirkus". Avled i september 2004 efter att ha legat två veckor på Karolinska sjukhuset med en svår skallskada, sannolikt en fallskada i fyllan och villan. Polisen misstänkte inget brott i samband med Petterssons död. Christer Pettersson blev 57 år.
Christer Pettersson anses fortfarande som den troligaste gärningsmannen av de flesta i polisens Palmegrupp. Vilket bland annat fastslås i före detta Palmespanaren Ingemar Krusells bok "Palmemordets nakna fakta". Däremot avfärdar de flesta privatspanare helt CP-spåret.

I detta spåret ingår också förgreningar till Lars Tingström ("Bombmannen") och spelklubbsägaren Sigge Cedergren, som enligt en teori skulle ha varit den person som Christer Pettersson egentligen tänkt döda. Men av misstag sköt han istället Olof Palme. Pettersson påstås ha fått/stulit vapnet från just Cedergren. Cedergren avled 1996.
Victor Gunnarsson

Den först misstänkte för mordet, känd som "33-åringen" (se annan artikel). Efter att ha blivit friad skrev Gunnarsson en bok ("Jag och Palmemordet"), emigrerade sedan till USA där han blev mördad. Gunnarsson hittades 1994 i ett skogsparti Salisbury, North Carolina, skjuten med två skott i huvudet. Den före detta polismannen Lamont Claxton Underwood greps och åtalades för mordet. I juli 1997 dömdes han till livstids fängelse. Enligt åklagaren Tom Rusher var motivet svartsjuka. Gunnarsson umgicks med Underwoods tidigare flickvän Kay Weden. Underwood har hela tiden nekat till brottet och har i olika omgångar överklagat domen och hävdar att utredarna planterade bevismaterial mot honom. Han har också fått hjälp av en medborgarrättsorganisation som kräver en ny rättegång.
Under utredningen av mordet på Victor Gunnarsson trädde två vittnen fram och berättade att Gunnarsson vid två olika tillfällen sagt att det var han som dödade Olof Palme. Fyra dagar efter det att Gunnarssons kropp hittats mördades Kay Wedens mor. Även hon sköts med två skott i huvudet.
Boforsspåret

Jan Bondesson, lärare vid Cardiff University, Wales, skriver i sin nyligen utgivna bok "Blood on the snow - The killing of Olof Palme" att orsaken till mordet var att Palme var på väg att avslöja en muthärva kring Bofors och deras indiska vapenaffärer. Enligt Bondesson utfördes mordet av högerextremistiska lönnmördare knutna till mellanhänder på det brittiska företaget AC Services som skrivit ett miljardkontrakt med Bofors.
Boforsspåret figurerade även tidigt i Palmeutredningen, inte minst efter det att krigsmaterielinspektören Carl Algernon förolyckades 1987 vid en mystisk olycka på T-Centralen i Stockholm då han föll ned på spåret framför ett framrusande tunnelbanetåg.
Mötesscenariot

En teori som ett par privatspanare lagt fram. Palme skulle ha bestämt ett möte med en person efter biobesöket. Makarna Palme ska ha samtalet med denna person under 40 sekunder innan skotten föll. Det finns dock ingen teori om bakgrunden till detta möte eller vem Palme skulle ha träffat. En av privatspanarna bakom mötesscenariot, Ingvar Heimer, avled i februari 2000 efter en olycka på Vårby gårds tunnelbanestation.
Kurdspåret

Kallas också för PKK-spåret. Förre spaningsledaren Hans Holmérs favoritspår. Åren före Palmemordet var PKK (kurdiska arbetarpartiet) inblandat i flera våldsbrott i Europa. Den svenska regeringen förklarade PKK som en terrororganisation och flera medlemmar sattes i husarrest. Det påstods vara motivet till attentatet. Flera PKK-medlemmar greps och satt häktade. Ingen åtalades och spåret svalnade. PKK-spåret ledde så småningom till Ebbe Carlsson-affären (se annan artikel).
Pinochetspåret

Teori som går ut på att chilenske diktatorn Augusto Pinochet redan 1976 gav order om att mörda Palme eftersom han var en av de skarpaste kritikerna mot militärjuntan i Chile. Enligt en exilchilenare, som vittnade i Granskningskommissionens rapport, befann sig två chilenska yrkesmördare, Michael Townley och Roberto Thieme, i Stockholm på mordnatten. Mordkommandot påstås ha varit utsända av den chilenska säkerhetstjänsten DINA. Townley är för övrigt inkallad som vittne i den kommande rättegången mot Pinochet, vilket skulle kunna ge ny näring åt Pinochet-spåret.
Sydafrikaspåret

Palme var en stark motståndare till apartheid. Därför skickade sydafrikanska underrättelsetjänsten BOSS ut en mördare för att ta livet av den svenske statsministern. Det här spåret dök upp på ett rätt tidigt stadium, men fick nytt liv när den svenske affärsmannen Kent Ajland, bosatt i Sydafrika, betalade 400 000 kronor till några tidigare anställda inom den militära säkerhetstjänsten för att de skulle plocka fram bevis. Uppgifterna kring Sydafrikaspåret har dock varit vaga med med mycket andrahandsinformation och uppgiftslämnare som försökt sätta dit gamla kollegor.
Polisspåret

Inte ett spår utan flera. Ett av privatspanarnas mest använda spår. Även lanserat i tv-programmet Norra Magasinet. Finns i ett otal varianter, Säpo, Basebolligan, Piket 3230, Norrköpingsgruppen. Genomgående tema är att en grupp högerextremistiska poliser skulle ha planlagt och utfört mordet. Män med walkie-talkie påstås ha synts i närheten av mordplatsen den aktuella kvällen. Palmegruppen har fått kritik för att man inte utrett detta spår tillräckligt.
Hans Holmér var inblandad

Privatspanaren Sven Anérs teori är att Hans Holmér själv var involverad i mordet. Några direkta bevis för detta har dock aldrig framkommit. Holmér blev hudflängd för sitt sätt att sköta mordutredningen och envist stånga pannan blodig mot PKK-spåret. Avsatt som spaningsledare i februari 1987. Skrev senare en bok med titeln "Olof Palme är skjuten" där huvudtesen är just att PKK stod bakom mordet. Men konspirationsteoretiker har påpekat att om man läser första bokstaven i varje ord bakifrån bildas ordet säpo. Hans Holmér avled 4 oktober 2002, 71 år gammal.
George Bush och CIA låg bakom

1986 var George Bush vicepresident i USA. Enligt amerikanske journalisten John Anderson var Bush gammal CIA-medarbetare och med i en operation som ledde till mordet på Palme. Orsaken ska ha varit att Palme nekade att samarbeta med USA om illegal vapenexport till Iran. Det här spåret kopplas av en del privatspanare samman med bland annat Victor Gunnarsson, Pinochet- och Sydafrikaspåren.
Lisbeth Palme och sönerna

Teori lanserad av den före detta tv-producenten Lars Krantz som på en Rotary-träff 1998 sa "eftersom det bara fanns en person som stod där, nämligen Lisbeth Palme, vågar jag påstå att det var hon som sköt". Påstår att sonen Joakim också var med på ett hörn, utklädd för att förvilla vittnen. Krantz har senare lanserat en ny teori om mordet där scientologikyrkan ges skulden. Ansedd som en riktig knäppgök bland övriga privatspanare.
Palme beordrade sitt eget självmord

En annan bisarr teori, lanserad av Ernst Lindholm, gick ut på att Palme beställde sitt eget självmord. Lindholm spekulerade i att orsakerna skulle varit bland annat Palmes rädsla för kärnkraften, att förhållandet med Lisbeth Palme inte var bra, att han eventuellt missbrukade kokain samt blivit hiv-smittad. I sin internetpublicerade bok "Offrets uppdrag" pekar Ernst Lindholm ut spionen Stig Bergling som den som sköt och dödade Palme.
Slagrutespåret

I ett nummer av Svenska Slagruteförbundets medlemstidning lade signaturen Nils Holgersson fram en av de mer orginella teorierna. Nils Holgersson följde med sin slagruta ett psi-spår. Slagrutan ledde till en lägenhet i centrala Stockholm där en kvinna bodde. Holgersson polisanmälde kvinnan utan att något hände. Då visade han kvinnans passbild för ett medium som bekräftade att kvinnan varit med "om något hemskt". Nils Holgersson anser att polisen skyddar kvinnan.
"Carl-Erik Rosén sköt Palme"

Så står det på en skylt som Stellan Hagmalm burit runt på i centrala Lund under flera års tid. Hagmalm anser att Palmemordet var en del i en konspiration mot honom och hans familj. Carl-Erik Rosén är en gammal barndomsbekant till Hagmalm. Har avböjt att anmäla Hagmalm för förtal eftersom han anser att det hela snarare är ett fall för sjukvården.
Gå till toppen