Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Palmemordet — konspirationsteorier

2011 preskiberas mordet på Olof Palme. Polisutredningen är enormt omfattande och antalet privatspanare som försökt lösa mordet under de 20 år som gått är oändligt. Att redogöra för alla teorier är nästintill omöjligt. Dessutom går flera in i varandra. Men vi har försökt lista några av de mest uppmärksammade samt några av de mest märkliga.

Christer Pettersson

Utpekad av Lisbeth Palme och gripen och anhållen för mordet i december 1988. Dömd i tingsrätten för mord 1989, men friad i hovrätten samma år. Pettersson hade ett långt brottsregister (bl a dråp på en man i Stockholm 1970) och var blandmissbrukare. Firade frikännandet med att köpa Bailey's och vodka och gav upphov till en ny drink, Dräparn. Sedemera ständig följetong i kvällspressen och hos sina "vänner" Gert Fylking och Robert Aschberg i TV 3, som i olika omgångar försökte få honom att erkänna mordet. Pettersson fick betalt för sin medverkan och genomgick även ett lögndetektortest som advokaten Leif Silbersky efteråt kommenterade med orden "en missbrukare med psykiska besvär i penningnöd hängs ut till allmän beskådan som en häst på cirkus". Avled i september 2004 efter att ha legat två veckor på Karolinska sjukhuset med en svår skallskada, sannolikt en fallskada i fyllan och villan. Polisen misstänkte inget brott i samband med Petterssons död. Christer Pettersson blev 57 år.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen