Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Sinnlig vardag

Att älska med hela kroppen ger harmoni, samhörighet och stor njutning. Det visste kineserna redan för några tusen år sedan. Och kanske borde även vi moderna människor anamma lite av den forna kärlekskonsten.

Sex är källan till liv — ett långt, hälsosamt och lyckligt liv. Det ansåg taoisterna i Kina redan för flera tusen år sedan. Men för att nå "kärlekens sanna njutning" krävdes tålamod, närhet och engagemang. Och det var självklart att alla fem sinnen var med. Men viktigast av allt var att stödja sig på filosofins tre hörnstenar: kvinnans tillfredsställelse, kontroll av sädesuttömningen samt insikten att mannens utlösning inte är det mest extatiska ögonblicket under kärleksakten. De gamla kineserna visste att mannen genom att kontrollera sin utlösning gav både sig själv och kvinnan en nästintill obegränsad förmåga att älska varandra.
— Det finns mycket för oss att hämta i den österländska läran. Den taoistiska filosofin är fascinerande eftersom den bekräftar hur viktig sexualiteten är. Det är också spännande att man så tidigt ägnade sig åt att förädla och utveckla sexualiteten. Men kineserna var inte ensamma. Även i Nordafrika, till exempel i Egypten, har man hittat grottmålningar som tyder på att människorna där ägnade sig åt samma sak, säger Bo C Lindberg som är en av specialisterna i klinisk sexologi på Sexologimottagningen i Helsingborg.
Den kinesiska kärlekskonsten var ett sätt att leva och är, enligt Bo C Lindberg, något vi moderna människor borde lära oss av för att underhålla och göra våra sexliv ännu bättre. För samlivet är inget som sköter sig själv. Liksom de gamla kineserna förespråkar han att kärlekspar ska våga experimentera och testa sig fram.
— Ju mer man ägnar sig åt beröring, sensualitet och variation, desto bättre rustat är paret för svackor. De par som klarar sig sämst är de som alltid gör samma sak. Det finns faktiskt fortfarande många par som bara ägnar sig åt förspel i fem minuter.
Den som vill förändra och förbättra sitt sexliv måste förstås först och främst vara öppen för förändring. Att vara lyhörd och våga prata om sex med sin partner är, enligt Bo C Lindberg, en av de viktigaste nycklarna till ett väl fungerande sexliv.

— Det gäller att våga vara rak och tydlig och vara beredd att ge. Om man ger får man också tillbaka, säger han.
På Sexologimottagningen arbetar man, som vi berättat tidigare, ofta med par som helt kört fast i sitt sexliv. Genom att i långsam takt träna på olika sensualitetsövningar hittar de allra flesta tillbaka till lusten och till varandra. Övningarna är till viss del influerade av den taoistiska filosofin och bygger först och främst på att lära sig att ta sig tid med varandra. Enligt Bo C Lindberg har även par med "normalt" sexliv nytta av övningarna.

— Det borde ju vara självklart för alla att varken kärleken eller sexualiteten går av sig själv. Det är något man måste jobba vidare på och utveckla. Sexualiteten är inget självgående utan måste födas och underhållas precis som relationen i stort.
Den kinesiska kärlekskonsten involverar hela kroppen. Det handlar om att stillsamt njuta av sexualiteten och att hålla kvar njutningen så länge som möjligt. Kineserna ansåg att det kärleksfulla sexet var en form av poesi, en slags sinnlig tillfredsställelse, helt enkelt en njutning utöver det vanliga.

— Tao belyser att det finns mycket kraft, energi och inspiration att hitta i sexualiteten. Det går att hitta ett avslappnat förhållningssätt till sex. Ju mer naturligt förhållande man har till sex, desto mindre risk att man får problem med eller missbrukar sexualiteten.
För att nå dithän gäller det först och främst alltså att skapa tid, att prioritera kärlekslivet lika mycket som allt annat i relationen. Sedan är det fritt fram att börja experimentera. För dem som helt kört fast är det totalt samlagsförbud som gäller. Smek och kel är tillåtet, men inte på de erogena zonerna könsorgan, bröst, rumpa och insida av lår. Tanken är att fokus inte längre ska vara på upphetsning och samlag utan på den sensuella njutningen. Kraven ska förbli små.

— Efter några gånger brukar paren börja känna lust och när man känner sig trygg går man vidare och inkluderar även de erogena zonerna. Men fortfarande ska man inte gå in för att hetsa upp varandra, säger Bo C Lindberg.
I nästa steg är det tillåtet att smeka varandra till upphetsning, fast inte hela vägen till orgasm. Så småningom är man redo att gå vidare till samlag.

— Men först ska man kunna hantera och vara i upphetsningen. Man ska kunna låta upphetsningen lägga sig för att sedan hitta tillbaka till den igen. Kan man det förstår man att det inte är kört om upphetsningen skulle råka svalna, säger Bo C Lindberg.
Sensualitetsövningen är en övning i sund egoism. Enligt Bo C Lindberg är ett bra sexliv beroende av att man är öppen och ärlig mot sig själv. Man ska inte bara tänka på vad ens partner vill, utan snarare utgå från vad man själv har lust att göra. Något som inte alltid är helt lätt, enligt Bo C Lindberg.
— I dag är det väldigt vanligt att man har lite för mycket att sköta. Man stressar för mycket. När man inte haft sex på ett tag har man en tendens att dra sig undan sådana situationer som kan leda till sex. Det är lätt att hamna i en ond cirkel. Då är

det dags att stanna upp och tänka efter.
BOKTIPS

Kärlekens Tao — Den fornkinesiska läran om kärlekskonsten av Jolan Chang.

Fina flickor gör det eller: Du kan också få ett bättre sexliv av Irene Kassorla.

Lekfull sex av Linda Sonntag.
Gå till toppen